Унікальний фестиваль «Волинське віче»

«Волинське віче» – фестиваль народних промислів, традиційної культури та історії Волині, який вперше проводився у 2013 році. Проходив він два дні 6 липня в містечку Радивилів та 7 липня – у селі Пляшева Радивилівського району Рівненської області. Захід організовано громадською організацією «Центр дослідження і відродження Волині» за підтримки Рівненської облдержадміністрації.

Фестиваль присвятили популяризації ручного ткацтва та приурочили литовській добі в українській історії. Відвідувачі змогли відчути атмосферу середньовічного міста з його ремісничими цехами і ярмарками, працею та дозвіллям, музикою і танцями.

У перший день фестивалю відбувся теоретико-практичний семінар «Ручне ткацтво: історія та сучасність» на базі майстерні історичного ткацтва «Легенди Волині». Провідні фахівці з ручного ткацтва проводили лекції та майстер-класи. Упродовж фестивалю було представлено весь процес виробництва – від обробки рослин, прядіння і фарбування нитки до ткання готового виробу. Особливо виділялися лекції завідувача сектора «Тканини», заступника генерального директора з науково-фондової роботи в музеї імені Івана Гончара «Семантика українського орнаменту» Юрія Мельничука та заввідділу етнографії Рівненського обласного краєзнавчого музею Алли Українець «Зародження та історія ручного ткацтва на Рівненщині». Також знаннями ділилися фахівчиня з тканини докторка мистецтвознавства професорка Львівської академії мистецтв Олена Никорак, викладачка кафедри дизайну ЛНТУ Марія Назарчук і майстриня Любов Горак. Колишня викладачка Львівського державного коледжу декоративного та ужиткового мистецтва імені Івана Труша показала, як перебірною технікою ткати київську жіночу плахту.

В Україні вперше здійснили реконструкцію серпанкового строю і в межах підготовки до фестивалю провели презентації одягу, пошитого зі справжнього серпанку. Три роки відроджували особливості ткання серпанкового полотна, доки структура і товщина тканини почала відповідати історичному оригіналу початку XX століття.

У другий день фестивалю на історичних землях битви під Берестечком, у селі Пляшева відтворили модель середньовічного волинського міста. Тематика фестивалю – українські землі у складі Великого князівства Литовського.

Майстри розгорнули намети та представили рушники, скатертини, хустинки, запаски з візерунками Волині, полотна, з яких можна робити і сучасний одяг. Вироби були відновлено за зразками з місцевих музеїв і виготовлено із вовняних, лляних і бавовняних ниток. Бабусі з села Бовсуни Лугинського району Житомирської області привезли знаряддя, вчили прясти на веретені та коловоротці, на якій можна зробити якісніші тонші нитки.

Завідувачка реставраційної майстерні Музею археології етнографії Слобідської України з Харкова Тетяна Крупа показала процес фарбування червоним барвником: «Найдавніший зразок із тканин, які досліджую, пофарбований мареною, відноситься до VII століття до н. е. І найкращі зразки тканин доби середньовіччя XVI–XVII століття історичного текстилю – саме марена у варіаціях». Віра Наконечна, яка спеціально приїхала на фестиваль з американського міста Філадельфія, показувала на канадському верстаті, як робити волинську крайку.

У межах фестивалю «Волинське віче» представлено майстер клас із гончарства від Віталія Кітіка (https://www.youtube.com/watch?v=2PXOcm_0Jnk). У відео використано композицію гурту Стари Ольса (http://staryolsa.com).

Артисти театру історичного танцю «Al'entrada» познайомили присутніх із танцями XVI століття. Зібрані у фольклорних експедиціях твори озвучив гурт «Зілля». Звучали забуті інструменти: волинка, ліра, цимбали, гудок та інші.

Відвідувачі відчули, якими були українські землі в литовську добу. На майстер-класах бажаючі знайомилися з гончарним і ковальським ремеслом, плели з лози та соломи, робили дерев’яні іграшки, займалися історичним фехтуванням та стрільбою з лука.

Ось один з відгуків про фестиваль Myroslava Tatarchuk на сторінці Фейсбук: «Дуже сподобався підбір народних майстрів та лекторів з народного мистецтва, не кажучи про музичну та екскурсійну програми – це професіональні та цікаві люди».

Голова ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак: «Фестиваль перший, і він є офіційним стартом великого проєкту з дослідження і відродження Волині. Три роки ми збирали по всій Україні техніки ткання. Почали з ткацтва, можливо згодом займатимемося бондарством… Плануємо найближчим часом зробити село, потім місто майстрів…».

 

Радимо ознайомитися:

Володимир Дзьобак: Коли ти закоханий в рідний край – він стає центром всесвіту // https://www.museum-ukraine.info/?p=10572

Фестиваль Волинське віче у Радивилові / https://rukotvory.com.ua/nevdovzi/festyval-volynske-viche-u-radyvylovi/

Світлана Соколова http://uaculture.com/uk/news/1284#prettyPhoto

Фестиваль "Волинське віче" https://www.facebook.com/FestivalVolinskeVice/

Майстер клас із гончарства (від Віталія Кітіка) / https://www.youtube.com/watch?v=2PXOcm_0Jnk

Ірина Савченко
за матеріалами інтернет-джерел

Опубліковано: Вересень 2023