Українські пісні страви – вдале поєднання різноманіття, смаку та користі

фото. Продукти для пісного столу // http://ua.pku.org.ua/organization/recipes/
Vokrug_svta_adaptatsiya_vegetarianskih_blyud/

 

Українська народна кухня – це культурна спадщина українського народу, неоціненний здобуток, яким можна і варто пишатися, який не слід забувати. Українська кухня створювалась протягом багатьох віків, тому вона, в певній мірі, відображає історичний розвиток українського народу, його звичаї, традиції та культуру. 

Розвиток держави залежить від розвитку нації. Нація, як підкреслюють вчені, є сукупність осіб, які є носіями давніх традицій, що споконвіку зберігаються. Збереження обрядів, традицій і звичаїв забезпечує життєдайність держави. 

Великий піст – це найважливіший і найдревніший з багатоденних постів у християнстві, цей час є підготовкою до головного православного свята – Світлого Христового Воскресіння! Великий піст є основним, найбільш строгим і найдовшим постом у році – більш ніж сорок днів. Дотримуватися посту це – своєрідний шлях до пізнання основ світобудови. Піст (як дієту) рекомендують і світські лікарі, відзначаючи благотворну дію на організм тимчасовою відмовою від тваринних білків і жирів. В українців, які з поколіннями дотримуються цього суворого посту, є свої унікальні рецепти, аби урізноманітнити стіл. Дотримання посту – не заміна смачної їжі на прісне одноманітне та нецікаве меню. Вибір пісних страв, проте, дуже смачних, в українців великий. Національні пісні страви вдало поєднують різноманіття, смак і користь, а ще – простоту приготування.

Такий спосіб харчування досить незвичний для сучасної людини, у якої їжа – це не просто спосіб вгамувати голод, але ще і можливість порадувати себе. Тому багато хто не знає, як побудувати свій режим харчування виключно з пісних страв. Треба ретельно продумати збалансоване пісне меню і тоді в організм з їжею надходить необхідна кількість поживних речовин і мікроелементів. Великий піст – це можливість пересилити свої звички й відкрити для себе нові смаки.

Тим, хто дотримується посту, треба утриматися від вживання скоромних продуктів, тобто м'яса, жирів, молока і яєць. При цьому для кожного дня тижня існують свої вимоги до харчування. Так, по понеділках, середах і п'ятницях дозволяється тільки сира їжа без олії, по вівторках і четвергах – гарячі страви без олії. По суботах і неділях рослинна олія дозволена, також можна додати в раціон вино. Риба дозволена у свято Благовіщення і Вербну неділю.

Пісний борщ // https://www.google.com/search

Під час посту дозволяються: овочі свіжі та мариновані, квашені й солоні, фрукти, ягоди, зелень, каші з круп, приготовані на воді без додавання олії, макарони та бобові; житній хліб, продукти з сої; горіхи, сухофрукти, насіння, гриби, мед, гіркий шоколад, халва, мармелад, варення, чаї, компоти, квас, кисіль. Тарілка смачного та запашного пісного борщу або супу чудово підтримає сили упродовж дня. Борщ варять на овочевому бульйоні. Взагалі пісною можна приготувати будь-яку першу страву, якщо з рецепту просто прибрати м’ясо. Вміло використовуючи спеції та приправи, будь-якій пісній страві можна надати неповторного смаку!

Картопля по-селянські // https://jisty.com.ua/pisni-stravy-z-kartopli/

Урізноманітнити пісне меню можна картоплею по-селянськи. Для цього добре вимиті бульби розрізають спочатку навпіл, а потім на дрібніші частинки через середину (щоби шкірка була на кожному шматочку). Картоплю солять, приправляють спеціями до смаку, поливають олією, добре перемішують та розкладають на деко шкіркою донизу. Вийде смачніше, коли шматочки не торкатимуться один одного – так утвориться хрустка скориночка з усіх боків. Пісна страва виходить ароматною та смачною. Також картоплю тушкують, готують пюре, смажать, відварюють цілою. З нею можна придумати безліч рецептів пісних страв у Великий піст.

Каші: основа для страв із пісного меню. Будь-які крупи є джерелом клітковини, складних вуглеводів, вітамінів групи В. Вживання їх у Великий піст корисне для імунної, нервової, травної, серцево-судинної та інших систем!

Дуже важливо при обмеженому харчуванні у Великий піст забезпечити організм необхідними вітамінами. У цьому допоможуть пісні салати. Їх готують із традиційних зимових сирих і відварених овочів – капусти білокачанної та червоної, моркви, буряків, картоплі. Вінегрет, морква або буряк по-корейськи, відварений буряк із чорносливом і горіхами – усе смакуватиме, якщо приготувати з душею.

Пісна їжа не повинна бути складною і нудною. Для того, щоб звичні страви були особливими, потрібно просто експериментувати з кількома основними продуктами і використовувати трави та спеції. 

Як би не було складно дотримуватися посту, проте, навіть у цей період українська кухня дозволяє урізноманітнити меню і харчуватися правильно та смачно! Готуючи пісні страви, можна смачно їсти, і думати не тільки про їжу, але і про очищення розуму і духу – адже саме на це і спрямовані весняні дні напередодні Великодня!

Бажаємо приємної подорожі по загадковому і безкрайньому світу різноманітних страв української кухні з книжками рецептів, які ми вам нижче рекомендуємо!

 


Радимо прочитати:

Звичаї нашого роду. Страви української кухні / авт.-упоряд.: С. Андрющенко, С. Железняк.– Київ: Генеза, 2019.– 192 с.: фот. кольор.
Зелинська-Джонсон Я. Спадщина чотирьох господинь. Спогади про те, як готували в українському домі: [зб. кулінар. рецептів] / пер. з англ. Н. Агаджанян.– Львів: Вид-во Старого Лева, 2019.– 246, [2] с.: фот.
Івченко З. Готуємо по-українськи: приготування страв та фото авторки.– Львів: Урбіно, 2021.– 160 с.: фот. кольор.
Кравецька Л.Л. Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою. Найкращі страви з душею.– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2018.– 191 с.: кольор. іл. 
Панченко В.Г. Українське національне харчування: минуле і майбутнє. Уроки здоров'я.– Дніпропетровськ: Герда, 2010.– 240 с.– Бібліогр.: с. 233–234.
Плесконос А.А., Писаренко Н.Л. Національна кулінарна спадщина України.– Київ: Балтія-Друк, 2021.– 150 с.: фот. кольор.
Степанович Є.П. Страви української кухні в піст.– Київ-Житомир: Пошуково-вид. агентство «Книга Пам'яті України». Редакційно-видавниче державне підприємство «Льонок», 1998.– 104 с. 

 

Тетяна Мищенко
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Березень 2023