Майк Йогансен – людина-оркестр

Майк Йогансен. Колаж: Марія Туча // https://suspilne.media/culture/304114-nimec-
akij-obrav-ukrainsku-cudermajster-mandrivnik-so-vi-znaete-pro-pismennika-majka-jogansena/

 

20–30-ті роки XX століття – період розквіту та злету української культури, який подарував Україні велику плеяду унікальних поетів, прозаїків, драматургів. Їхні твори були представлені в різних жанрах і стилях. 

Одним із яскравих представників нової літератури був Майк Йогансен. Його ім’я не так давно було відоме лише літературознавцям, а не широкому загалу. В наш час це ім’я  входить до скарбниці української літератури, і читачі відкривають для себе творчість письменника.

Він міг би стати здібним лінгвістом, бо мав великий талант до вивчення мов, але юнака також цікавило багато речей, і недарма його називали людина-оркестр. Його талант був багатогранним – філософ, поет, завзятий мисливець, футболіст, шахіст, більярдист і цей перелік можна продовжувати. Цікавився і точними науками.

«За все моє життя я не знав людини, талановитішої від Майка Йогансена. Мова – саме про талант. Жодне інше визначення не може характеризувати Йогансена: ні освічений, ні культурний, ні ерудит абощо. Майк був саме талант і ніщо інше. Він знав дуже багато, але не був знавцем у будь-якій царині життя. Його загальна освіченість була практично безмежною….», так писав у спогадах  Юрій Смолич.

Михайло Гервасійович Йогансен народився 28 (16 за ст. ст.) жовтня 1895 року в Харкові. Батько його, Гервасій Андрійович (Гайнріхович) Йоганнсен, походив із остзейських німців.  Мати, Ганна Федорівна Крамаревська, родом зі Старобільщини, випускниця Першої жіночої Маріїнської гімназії в Харкові. 

Вищу освіту юнак отримав на історико-філологічному факультеті Харківського університету. Після університету він занурюється в літературне життя, яке неймовірно вирує в Харкові. Створюються численні літературні організації, лунають літературні дискусії, відбуваються творчі пошуки нових стилів  і жанрів. Майк бере активну участь у створенні та діяльності об’єднань «Гарт» і ВАПЛІДЕ (Вільна Академія Пролетарської Літератури). За його ініціативи з’явилися літературні альманахи «Літературний ярмарок» і «Універсальний журнал», який він назвав «радісне дзеркало нашої бадьорої епохи»

У 1921 р. він заявив про себе як поет, збіркою «Дгорі». За сімнадцять років творчої діяльності видав вісім книг віршів. Крім того, Йогансен був автором одного з перших в Україні пригодницьких романів, це – «Пригоди Мак-Лейстона, Гаррі Уперта та інших». Протягом року роман витримав десять перевидань у 100 тисяч примірників. Одним із його захоплень були мандри, і саме про подорожі йдеться в іншому його романі, не менш популярному, «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швейцарію» – це поетична і романтична розповідь про Харківщину. 

Любов до природи та до братів наших менших сприяла створенню низки казок і оповідань для дітей. У 30-ті роки у нього виходять з друку декілька збірок для дітей –  «Жабка. Кіт Чудило. Собака Джан», «Хитрі качки», «Старий вепер» та інші.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA_%D0%99%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B5%D0%BD._%D0%9E%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%BF%D1%80%D0%BE_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BB%D0%B0_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B0_%28%D0%B7%D0%B1%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B0,_%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%96%D0%B2,_1931%29.djvuhttps://tyzhden.ua/majk-johansen-madrivnyk-myslyvets-i-filosof/https://4read.org/2359-yogansen-mayk-podorozh-uchenogo-doktora-leonardo-y-yogo-maybutnoyi-kohanki-prekrasnoyi-alchesti-u-slobozhansku-shvaycaryyu.html

Йогансен був автором одного із перших підручників української мови.
І в своїх віршах, і в прозі, і в теоретичних статтях Йогансен намагався підняти українське слово до європейського рівня.

Окремо можна виділити його діяльність перекладача. Йогансен знав старогрецьку, латину, німецьку та французьку мови. Самотужки оволодів англійською й іспанською, непогано знав скандинавські та слов'янські мови. Він перекладав твори Фрідріха Шиллера, Вільяма Шекспіра, Едґара Аллана По, Редьярда Кіплінга, Герберта Веллса, Валентина Катаєва та інших.

За сімнадцять років творчої діяльності видав вісім книг віршів, десять книг прози, чотири книги для дітей і дві з літературознавства

Майк Йогансен міг зачарувати своєю ерудицією, вмінням вести бесіду і розповідати вигадані та невигадані історії. Його друг, письменник Юрій Смолич писав так: «…розмова, в якій брав участь Майк, то була справжня насолода – про що б він не говорив. Іскристий, блискучий розум Майка, його всебічний, всеохоплюючий талант, його щедрота в розсипанні перлів розуму і таланту, в марнотратстві їх – чарували: з Майком можна було говорити день і ніч».

І взагалі Йогансен – це людина, яка могла звичні речі зробити цікавими, він творив романтику буднів, і вся його творчість – це про любов до життя. Жив він весело, іскристо та цікаво.

Але доля була для нього трагічною. 18 серпня 1937 р. його було заарештовано і пред’явлено обвинувачення в антирадянській діяльності, а в жовтні розстріляно.


 

 

Радимо прочитати:

Йогансен М. Вибрані твори.– Київ: Книга, 2011.– 272 с.– (Українська авангардна проза).
Йогансен М.Г. Поезії / Передм. С. Крижанівського.– Київ: Радянський письменник, 1989.– 196 с.: іл.– (Библиотека поета).
Йогансен М. Вибрані твори / упоряд. Р. Мельників.– 2-ге вид., доп.– Київ: Смолоскип, 2009.– 766, [2] с.– (Розстріляне Відродження).
***
Ad Fontes! До першоджерел! / Упоряд. В.В. Яременко.– Київ: Молодь, 2004.– 398 с.– (Українське розстріляне Відродження).
Загребельний М.П. Майк Йогансен.– Харків: Фоліо, 2019.– 121 с.: фот.– (Знамениті українці: заснована в 2009 році).
Розстріляне відродження: антологія 1917–1933 / упоряд., передмова Ю. Лавріненко.– 2-ге вид.– Київ: Смолоскип, 2003.– 982 с.

Ніна Ясиницька
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Листопад 2023