Дара Корній – мольфарка української прози

Потрібно вжитися у свого героя.
Тоді люди будуть тобі вірити.

Дара Корній

Дара Корній // https://www.ukrlib.com.ua/bio/printit.php?tid=20325

 

Дара Корній є однією з найвідоміших авторок українського фентезі. В її книгах вдало переплітаються прадавня українська міфологія, історія, психологія та культурологія. Вона любить експериментувати у жанрах і стилях. То видасть чотири книжки із сюжетом зі старослов’янської міфології, то збірку про надприродних істот, або ж психологічний роман. 

Дара Корній – літературний псевдонім Мирослави Замойської. Коли її першу книгу «Гонихмарник» готували до друку, видавець зауважив, що «прізвище Замойська надто помпезне». І пані Мирослава швидко визначилась: оскільки перша книга була написана для доньки Дарини, взяти її ім`я – але скорочено – Дара, а Корній – прізвище дідуся по материнській лінії – це її «данина роду», оскільки саме дід Петро Корній формував внутрішню філософію майбутньої письменниці.

Дивно, але насправді пані Мирослава ніколи не думала стати письменницею. Все сталося випадково. Її донька захоплювалася творчістю, і мати розуміла, що захоплення Дарини стає для неї хворобливим, намагалася пояснити, що насправді – це вигаданий світ… Почувши виклик: «То напиши краще!», подумала: а чому б і ні? Перша спроба виявилась дуже вдалою – третя премія на Всеукраїнськім конкурсі  «Коронація слова» (2010) і пропозиція від Світлани Скляр (головний редактор видавництва «Клуб Сімейного Дозвілля») надрукувати «Гонихмарника». Отже саме в той час пані Мирослава зрозуміла, що «вигадування історій може бути професією».

Дара Корній розповідає, якщо немає натхнення писати книгу, то краще не писати взагалі, а перечекати до кращого часу. Так склалося і з її останньою книгою «Зворотній бік сутіні». Два роки авторка не могла її дописати, аж поки герої книги їй не наснилися. «Не могла дописати ніяк, хоч і знала, чим закінчиться «Зворотній бік сутіні». А тоді мої герої почали мені снитися і я зрозуміла, що не можу не дописати книгу. Відтак за півроку дописала дві: «Зворотній бік сутіні» та «Зворотній бік світла». Також письменниця зізналася, що у її книжках є прототипи реальних людей. «Знаєте, не планувала, щоб вони були, – каже жінка. – Але такі люди з’являються. Буває так, що пишу про вигаданого Стрибога, а потім вигулькує прототип цієї людини – мій приятель. Зрозуміла це не відразу, а коли дописала «Зворотній бік світла». Коли книга вийшла, то я її йому подарувала. Приятель прочитав і о третій ночі мені передзвонив та запитав: «Стрибог – це я?». Він нормально відреагував, мовляв, добре написано. Але коли писала продовження, то цей же друг повідомив, що погано почувається, й додав: «Тільки не вбивай Стрибога». От такі дивні моменти бувають навіть з богами. Бачиш цю людину перед собою – і нічого вдіяти уже не можеш».

  

У своїх книжках Дара Корній використовує різні замовляння, однак каже, що вони не справжні. Для читачів вона спеціально їх переписує. На думку письменниці, з кожною людиною можуть трапитися містичні речі, які вона не зможе пояснити. Але більшість воліє про це просто не думати. Письменниця розповіла, що усі звернення до ворожок і цілителів, які начебто рятують людей від хвороб, насправді не допомагають, а тільки відбирають енергетику. Бо не можна щось взяти і взамін не віддати нічого. За все треба платити, а в таких випадках плата не лише матеріальна. «Колись в українській міфології не було чіткого поділу між добром і злом, – зазначає письменниця. – Світ сприймався багатогранно. У давнину, коли люди йшли на війну, то зверталися до темного бога. А коли треба було задобрити вищі сили на щедрий врожай, зверталися до добрих богів. Тоді світ був урівноважений. Зараз з’явився поділ між злом та добром. У нашому світі ця межа стирається. Якщо дуже довго людям утовкмачувати, що канібалізм – це добре, то з часом вони у це віритимуть і зло стане добром. Тому не треба піддаватися на спокуси. Бо вибір є завжди».

Дара Корній упевнена, що всі українські притчі – не зовсім легенди й у них є правда. Письменниця каже, що не боїться писати про інші світи, які для когось, можливо, й трохи моторошні. Жінка запевняє, що той інший світ ніколи не прийде до людини, якщо вона сама цього не захоче.

За свою письменницьку кар’єру Дарі Корній вдалося досягнути беззаперечного успіху: тричі стати лауреаткою Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», написати майже 20 книг і прославитися на всю Україну.

Письменниця є упорядницею книги казок, притч, оповідань «Диво на Різдво». Проте найбільше вона відома як авторка першого українського фентезі. До речі, саме завдяки їй премія «Коронація слова» з 2015 року започаткувала нову номінацію «Сучасне українське фентезі». І в цьому жанрі авторка продовжує творити не менш ефектні бестселери. Чого варта лише тетралогія «Зворотний бік»! Романи «Тому, що ти є» і «Зворотний бік світла» – стали «Вибором видавців» у конкурсі «Коронація слова» (2011, 2012). Перу письменниці також належать книги «Зірка для тебе» (2013), «Зворотній бік темряви» (2013), «Зозулята зими» (у співавторстві з Талою Владміровою) (2014), «Щоденник мавки» (2014), «Крила кольору хмар » (у співавторстві з Талою Владміровою) (2015), «Петрусь-химородник» (2015), «Зворотний бік сутіні» (2016), «Зворотній бік світів» (2016), «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» (2017), «Сузір’я дів» (2018), «Місяцівна» (2019).

Дара Корній мешкає у Львові. Виховує старшу дочку Дарину та молодшого сина Максима, яких вважає найважливішим і головним досягненням у житті. Працює в Львівській національній академії мистецтв. Вона відкрита до спілкування зі своїми шанувальниками, бере участь у книжкових фестивалях у різних містах України, організовує презентації своїх книг як офлайн, так і онлайн, активно веде свої соціальні мережі, любить подорожувати.
 

 

Радимо прочитати:

Корній Д. Гонихмарник: роман.– 3-тє вид., стереотип.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2016.– 336, [4] с.: іл.
Корній Д. Зворотний бік світів: роман.– Харків: Кн. клуб сімейного дозвілля, 2016.– 320 с.
Корній Д. Зворотний бік світла: роман.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2012.– 318 с.
Корній Д. Зворотний бік сутіні: роман.– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016.– 288 с.
Корній Д. Зворотний бік темряви: роман.– 2-ге вид., стер.– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2014.– 317 с.: іл.
Корній Д. Зірка для тебе: [роман].– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2014.– 304 с.
Корній Д. Крила кольору хмар: роман.– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2015.– 314, [1] с.: іл.
Корній Д. Чарівні істоти українського міфу. Духи природи.– Харків: Віват, 2018.– 319 с.: кольор. іл.
Корній Д. Тому, що ти є: роман.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2014.– 237 с.
Корній Д. Чарівні істоти українського міфу. Духи природи.– Харків: Віват, 2018.– 319 с.: кольор. іл.
Корній Д.  Чарівні істоти українського міфу. Духи-шкідники.– Харків: Віват, 2021.– 336 с.: кольор. іл.– (Оберіг).
Корній Д. Щоденник Мавки: роман.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2015.– 304 с.

Ірина Овсянникова
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Травень 2023