«Макс Кідрук: Кращий серед сучасних»

Моє хобі стало роботою,
А робота зникла взагалі.

Макс Кідрук

Фото. Макс Кідрук // https://chytomo.com/wp-content/
uploads/2021/12/kidruk_aser_chytomo-.jpg

 

Фантастичний український письменник, патріот, мандрівник та популяризатор науки та подорожей Макс Кідрук. Він подарував читачам перший український технотрилер, а ще об'їздив півсвіту, перечитав сотні наукових книжок і зрозумів, що щастя – це бути на своєму місці.

Народився Кідрук 1 квітня 1984 року в селищі Володимирець Рівненської області, батько – український письменник-гуморист Іван Кідрук, який з гордістю зазначав: «Я щасливий, що плани мої реалізував син Максим».

Навчався Максим у фізико-математичному класі з посиленим вивченням іноземної мови. У 2001 році закінчив школу із золотою медаллю. Того ж року вступив на механіко-енергетичний факультет в Рівненському університеті водного господарства (спеціальність «Теплоенергетика»). 

У 2005 році переїхав до Києва. Вступив до аспірантури НТУУ «КПІ» на Теплоенергетичний факультет. Працював у Києві інженером, менеджером, паралельно вивчаючи програмування, 3D-графіку та CAD-системи. Отримавши міжнародний грант, вирушив до Стокгольма, де вступив до найбільшого технологічного університету Європи – Королівського технологічного інституту у 2007 році. Наукового ступеня у Швеції не отримав через те, що достроково покинув аспірантуру. Почав мандрувати Європою.

Упродовж 2007–2008 рр. побував у Фінляндії, Норвегії, Італії, Франції, Балтійських країнах. Влітку 2008 року здійснив тривалу подорож Мексикою. Це була перша велика мандрівка за океан, її результатом стала книга «Мексиканські хроніки. Історія однієї Мрії», яка у 2009 здобула ІІ премію на конкурсі «Коронація слова». 

Подорож до Південної Америки (Еквадор, Перу, Чилі) та острови Пасхи для Макса Кідрука стала остаточною у вирішенні питання свого місця в житті. Його девіз – «нудьга не має перспектив» перевернула все і він дав присягу мистецтву. У книзі «Подорож на Пуп Землі» (у двох томах), яка вийшла друком у 2010 році, автор розповідає про причини, що спонукали його покинути навчання в аспірантурі і повернутися зі Швеції до України. 

Результатом мандрів до Бразилії стала книга «Любов і піраньї». Автор – не тільки талановитий оповідач, а ще й теоретик. Він і раніше писав науково-популярні статті технічного характеру. Тому і в подальшому його твори рясніють технічно-науковими описами процесів, об’єктів тощо. 

2010–2012 роки – Кідрук мандрує країнами Близького Сходу (Ліван, Сирія, Йорданія, Єгипет), Намібією й Анголою. Цілий місяць проводить у пустелі Сахара, відвідує всі п'ять оаз, стає свідком єгипетської революції в Каїрі. В 2011 році вирушив до Нової Зеландії у межах акції «На Зеландію!», організованої разом із Сергієм Притулою. Три роки потому виходить роман «На Зеландію!», заявляючи, що Україна – це держава, яку варто шанувати.

Загалом письменник побував більше ніж у 30 країнах.

На початку 2012 року виходить перший український технотрилер «Бот» – зразок патріотизму, а через рік – другий «Твердиня». Від наукової фантастики технотрилер відрізняється тим, що демонструє стосунки людини з найновітнішими технологіями, не вигаданими, а справжніми в найближчому майбутньому.

У 2014 році вийшов друком трилер «Жорстоке небо» – роман-катастрофа з елементами детективу, який автор характеризує як перший український роман про українську авіацію. Це драматична історія про розслідування авіакатастрофи українського літака у Франції, яке веде Діана Столяр, донька одного з конструкторів літака ААРОН-44. Подія частково заснована на реальних подіях. Це історія про те, як українські літаки можуть літати французьким небом, а ще… про світ відважних жінок, які не йдуть на компроміси з совістю і не зупиняться перед небезпекою смерті. Це правдоподібний роман і Кідрук чітко і реалістично створив український світ з французьким шармом, де жорстоке не небо, а люди на землі, які керують ним.

Роман 2016 року «Зазирни у мої сни» – драматичний технотрилер, ідея якого з'явилася у Максима Кідрука після прочитання ним статті американського вченого Джека Л. Ґалланта, відкриття ознаменувалося можливістю «зазирнути людині у сон». Книжка увійшла у Довгий список літературної премії Книга року ВВС-2016. Роман торкається трьох важливих питань, які людина ставить собі – що? як? чому? Багато хто знає відповіді на перші два питання, але майже ніхто не може сказати чому.

Роман 2017 року «Не озирайся і мовчи» – містика з елементами жахів, також соціальний роман. Твір зачіпає проблему спілкування між батьками та дітьми, дитячої жорстокості та підліткового бажання втечі від реальності, булінгу. Треба уявити, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Воно здатне сховати людину, яка прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. 

Книга 2018 року «Де немає Бога» – роман-катастрофа, спроба автора збагнути, чи є всередині нас щось таке, що втримує від перетворення на звірів у місці, де не діє мораль, у місці, де немає Бога. Цитата з роману: «Якщо ти не робиш чиєсь життя кращим, отже, ти марнуєш час». 

      


Роман 2019 року «Доки світло не згасне назавжди» написаний у жанрі соціальної драми. Твір потрапив у список Книга року ВВС-2019. Ідея книги полягає у тому, що немає у світі жертви для спроб виправити минуле, адже безжальний світ завжди знайде спосіб примусити за них розплачуватися. Цитата з роману: «Важить не те, що тобі дають, а те, чим заради тебе поступаються».

У 2022 році Макс Кідрук разом із дружиною відкриває власне видавництво – «Бородатий Тамарин», яке спеціалізується на нонфікшні та науковій фантастиці вітчизняних та світових авторів. Першою із книжок став цикл «Нові Темні Віки», перший том має назву «Колонія» – класичний роман-застереження, який не має на меті заспокоїти свого читача чи розважити. Майже всі описані в книжці технології мають під собою наукове підґрунтя. «Колонію» якісно вирізняє на фоні іншої наукової фантастики (і української, і закордонної) скрупульозність, з якою автор пропрацьовує деталі свого світу. В «Нових Темних Віках» Кідрук малює дуже безрадісний світ майбутнього, у якому людство не вчиться на власних помилках.

В одному з інтерв’ю Макс Кідрук сказав, що він не вірить у позитивні фінали. І ще менше він вірить в омріяне світле майбутнє: «Після 24 лютого минулого року мені здається, що всі фантастичні книжки, які пишуть щось про морально-етичний прогрес людства і про те, як людина зміниться за кілька століть, якою вона буде досконалою – всі ці книжки можна викидати на смітник».

Цикл «Нові Темні Віки» розмова, до якої в Україні не всі готові, за що письменника  повсякчас критикують. Проте, щиро захоплює, що в цьому непевному світі є такий шаленець як Макс Кідрук, готовий приділити наступні десять років написанню нової історії, яка буде складатись з чотирьох частин. Амбітність і віра у свою історію вражає. А ми з нетерпінням чекаємо на наступні книги автора, до яких український читач не готовий, і це інтригує. 

Макс Кідрук дуже талановита та мудра людина. Кращий серед сучасних, тому що має індивідуальний креативний погляд. Він може своїми захоплюючими сюжетами та динамічним перебігом подій у романах, насамперед, привернути увагу серед молоді. Книги його максимально технічні, там багато схем, формул, розрахунків і технічних деталей. Макс Кідрук – молодий і популярний, просмалений пустельник з головою і просто симпатичний хлопець, який щороку пише по книжці і не боїться експериментувати з жанрами.

 

Письменник заслуговує бути у одному сузір`ї з такими митцями світової літератури як Умберто Еко, Артуро Перес Реверте та Ден Браун, що своєю письменницькою діяльністю створюють інтелектуальні філософські твори, в яких головні герої – передусім люди з правильними життєвими цінностями: чесністю, любов’ю, хоробрістю, повагою до близьких, дружбою, людською гідністю.

Для сучасної молоді Кідрук – приклад, що в цьому житті, треба робити улюблену справу, знайти своє місце під сонцем, жити сьогодні, зараз. Любити свою батьківщину, мріяти і творити книжкові шедеври, радувати читачів новими жанрами. 


 

Радимо прочитати:

Кідрук М. Любов і піраньї: роман.– Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2017.– 288 с.
Кідрук М. На Зеландію: роман.– Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2014.– 256 с.
Кідрук М. Навіжені в Перу: оповідання.– Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2011.– 304 с.
Кідрук М. Заради майбутнього: оповідання.– Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2019.– 304 с.
Кідрук М. Жорстоке небо: роман.– Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2018.– 608 с.

 

 

Олександр Омельченко
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Травень 2023