Дара Корній – чарівна квітка сучасної літератури

фото. Дара Корній // https://upload.wikimedia.org/

 

Український інтерес – це розвиток свого, українського.
Не залюблюватися у Схід і Захід, а плекати і продукувати своє.
Ми станемо цікаві світу тоді, коли будемо оригінальні, автентичні та неповторні.
країнцям варто навчитися любити своє. 

Дара Корній

 

20 вересня 1970 р. у цей світ прийшла талановита письменниця Дара Корній. Її мала Батьківщина – с. Секунь Волинської області, а справжнє ім’я – Мирослава Іванівна Замойська. Вищу освіту отримала у Льовові, вступивши до Української академії друку на журналістсько-редакторське відділення. Нині мешкає у Львові, працює в Львівській національній академії мистецтв.

Першими її творами були дитячі книжечки, а в 2010 році у видавництві «Клуб сімейного читання» був опублікований її перший роман «Гонихмарник». З того часу Дара стала автором більше двох десятків книг. Її творчість вирізняється тим, що вона любить експериментувати в жанрах і стилях, в її історіях переплітаються містика, психологія та культурологія.

Як небо пересипане зорями, так і романи Дари Корній  пересипані легендами, казками та переказами, народними обрядами та замовляннями. В її романах героями стають боги дохристиянської міфології, що гармонійно поєднуються з нашими сучасниками. 

Романи глибоко психологічні. Письменниця досліджує людську душу – «вогонь душі, який служить впродовж життя, зігріває в негараздах, допомагає, коли холодно, похмуро та сумно». Так і твори письменниці допомагають боротися з темрявою і зігрівають в тяжкі періоди життя. Слова і дійства романів проникають в серце і хвилюють до сліз, зцілюють обпечену душу: «Коли складають докупи твої поламані крила – ти заново вчишся літати, коли тобі складають докупи потрощену душу – ти заново вчишся любити….»

Перший її твір «Гонихмарник» написаний у 2010 році у жанрі фентезі і удостоєний премії «Коронація слова». Сама авторка про свій твір каже так: «Ви читатимете, а над вами витатиме легкий вітерець справжньої української магії».

У жанрі міського фентезі виходять в 2011 і 2012 роках романи «Тому, що ти є» та «Зворотний бік світла», які були удостоєні «Вибору видавців» на конкурсі «Коронація слова».

Окремо, якщо можна так сказати,  в творчості Д. Корній стоять твори-дослідження про вірування давніх українців. У них авторка відкриває перед нами великий і дуже цікавий пласт культурної спадщини наших предків, світ праукраїнської міфології.

Зокрема, це книги «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи», «Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи», «Чарівні істоти українського міфу. Духи шкідники», і вони є результатом багаторічної, кропіткої роботи зі збирання фольклорного матеріалу. 

У цих творах авторка намагається донести нам, сучасним українцям, культуру предків, ці історії можна назвати енциклопедією української міфології. В них розповідається про те, як наші предки ставилися до природи, перебуваючи в гармонії з нею, поклонялись їй. Написані яскравою українською мовою і будуть цікаві як для дорослих, так і для дітей. 

«Минуле – це не просто пласт історії, воно досі живе в кожному з нас на рівні генетичної маминої колискової, бабусиного вишиваного рушника, дідової казки про бузинову сопілку».

Книжки Дари Корній // https://i.grenka.ua/shop/1/6/748/zvorotnij-bik-superkomplekt-z-4-knig_fb5_300_300.png

За свою десятирічну кар'єру Дара Корній стала авторкою майже двох десятків книг. З 2013 року практично щорічно випускає по дві книжки на рік: «Зірка для тебе» і «Звороий бік темряви» у 2013 році; «Зозулята зими» і «Щоденник мавки» в 2014; «Крила кольору хмар» і «Петрусь-химородник» у 2015; «Зворотний бік сутіні» і «Зворотний бік світів» в 2016; «Місячне насіння» і «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» у 2017; «Сузір'я Дів» в 2018 і «Місяцівна» в 2019. Крім цього її твори можна знайти в таких збірниках як: «Львів. Смаколики. Різдво» 2016 р., «Львів. Вишні. Дощі» 2017 року і «Поруч з тобою» 2018 року.

 

Радимо прочитати:

Корній Д. Гонихмарник: роман.– 3-тє вид., стереотип.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2016.– 336, [4] с.: іл.
Корній Д. Зворотний бік світів: роман.– Харків: Кн. клуб сімейного дозвілля, 2016.– 320 с.
Корній Д. Зворотний бік світла: роман.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2012.– 318 с.
Корній Д. Зворотний бік сутіні: роман.– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016.– 288 с.
Корній Д. Зворотний бік темряви: роман.– 2-ге вид., стер.– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2014.– 317 с.: іл.
Корній Д. Зірка для тебе: [роман].– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2014.– 304 с.
Корній Д. Крила кольору хмар: роман.– Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2015.– 314, [1] с.: іл.
Корній Д. Чарівні істоти українського міфу. Духи природи.– Харків: Віват, 2018.– 319 с.: кольор. іл.
Корній Д. Тому, що ти є: роман.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2014.– 237 с.
Корній Д. Чарівні істоти українського міфу. Духи природи.– Харків: Віват, 2018.– 319 с. : кольор. іл.
Корній Д.  Чарівні істоти українського міфу. Духи-шкідники.– Харків: Віват, 2021.– 336 с. : кольор. іл.– (Оберіг).
Корній Д. Щоденник Мавки: роман.– Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2015.– 304 с.

Ніна Ясиницька
за матеріалами з фондів ДОУНБ та інтернет-джерел

Опубліковано: Лютий 2023