Український карпатський гончак – що за звір?

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9

_%D0%B3%D1%96%D1%80%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D0%BA

 

Український карпатський гончак (англ. Ukrainian carpathian hound) – універсальний собака, який об'єднує в собі якості гончака, звірової собаки й сполохувача. Цю породу також називають «карпатський гончак», «карпатець», «український гірський гончак» або просто «УКГ».

Регіон, де вивели цю породу, – українські Карпати (Лемківщина, Бойківщина, Гуцульщина і Буковина). Віддавна українські горяни віддавали перевагу використанню цих чорно-підпалих собак для полювання на диких тварин в непередбачуваних умовах гірської місцевості. Тому з покоління в покоління вони прагнули розвивати та підтримувати в цих собаках властивості, які мають особливе значення для полювання в горах.

У давні часи назви цієї породи ще не існувало, собак називали «чорними псами» за кольором шерсті. Сьогодні вони заслужено вважаються карпатськими гончаками.

Карпатський гірський гончак – це порода собак, яка відрізняється легкістю, агресивністю до звіря, успішністю у полюванні на дрібну дичину – зайців, лисиць, умінням гучним голосом гнати звіра. Якщо звір пройшов повз мисливця і той його не підстрелив, то гончак припиняє переслідування.

Ці собаки дуже віддані своєму господареві, а до незнайомих виявляють недовіру, завдяки чому їх дуже важко викрасти. Вони відрізняються сміливістю, слухняністю та мужністю, що робить їх ідеальними для полювання. Мисливці з різних областей, зокрема Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та інших, вже давно високо оцінили переваги карпатського гончака.

Карпатський гончак має міцне тіло та сильні лапи, що дозволяє йому легко маневрувати в складному гірському рельєфі. Завдяки своїм великим вухам і виразним очам, собаки мають гарний слух і зір, що допомагає їм відчувати та бачити дичину. Їхня густа шерсть є важливим захистом від холоду та вологості, особливо в гірському кліматі.

https://uoor.com.ua/forum/index.php?threads/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D0%BA.57514/page-2

Ці собаки є ідеальними помічниками як для пастухів, так і для охоронців, завдяки своєму високому рівню інстинкту захисту територій. Також вони є гарними компаньйонами для фізично активних людей, які люблять проводити час на відкритому повітрі. Вони дуже розумні та вивчають команди досить швидко, але також можуть бути незалежними й упертими, що вимагає від власника терпіння та послідовності в дресируванні.

Під час існування УРСР, породу було зареєстровано українським товариством мисливців і рибалок під назвою «Карпатський гончак». У 1986 році український кінолог Ю. Букатевич у своїй книзі «Мисливське собаківництво» надає докладний опис цієї породи і зазначає, що станом на 1 січня 1985 року в Україні налічувалося 19 карпатських гончаків.

На сьогодні стандарт породи затверджено в Федерації Мисливських Собак України. В Кінологічній Спілці України, що виступає офіційним представником FCI на українських просторах, продовжується наполеглива робота над затвердженням породи.

 

Радимо переглянути:

Найкраща мисливська порода? Український карпатський гончак. Опис породи. Характер. Історія // https://m.youtube.com/watch?v=kiOtnoMpgyA

 

Ольга Міхутова
за інтернет-джерелами

Опубліковано: Квiтень 2024