Чотирилапий громадянин Патрон захищає Україну

Сьогодні багато людей асоціюють слово «патрон» не лише зі зброєю, але й із собакою, який надає допомогу українським військовим у розмінуванні території, звільненої від російських військ. «Патрон» – це представник породи джек-рассел-тер'єр, вірний і надійний союзник на передовій.

Цю породу було створено в Англії у XIX столітті для полювання на лисиць. Джек-рассели відзначалися не лише винятковим нюхом, але й міцними лапами, що дозволяло їм витягати лисиць із нір. Такі характеристики робили їх незамінними помічниками на полюванні, де кожна мить могла виявитися вирішальною.

Дворічний джек-рассел з України на ім'я Патрон став всесвітньо відомим як службовий пес, хоча він офіційно не входить до складу служби і працює, отримуючи за винагороду твердий сир. Завдання пса-сапера полягає у виявленні вибухових пристроїв, мін та інших небезпечних предметів для їх нейтралізації та гарантування безпеки військовослужбовців і мирних мешканців. Після виявлення вибухонебезпечного предмета Патрон сідає поруч із ним і чекає, доки справжні герої, сапери, візьмуться до справи. Патрон працює на місцях, зруйнованих російською технікою, та на мінних полях, але йому не дозволяють шукати розтяжки в лісах через велику небезпеку для нього.

У 2020 році чистокровний джек-рассел з'явився в родині Михайла Ільєва, керівника піротехнічної групи Чернігівської області. Чоловік придбав цуценя для свого сина як подарунок і спочатку назвав його Пулею, а потім – Патроном. Цікаво, що Патрон – це не військовий позивний, а просто ім'я в паспорті, яке син піротехніка вибрав для нього.

Патрон на службі // https://www.rbc.ua/ukr/styler/pes-patron-stav-pershim-sobakoyu-istoriyi-1668968661.html

Патрон – не службовий собака, його готували для виставок і змагань, ще з шести місяців його навчали кінологи. Він відвідував як індивідуальні, так і групові заняття, щоб спілкуватися з іншими людьми та чотирилапими друзями. Пізніше, від самого початку російської агресії, його готували до «військової кар'єри», навчали відрізняти запахи різних порохів і вибухівок.

 

Патрон мав виїхати до зони операції Об'єднаних сил як волонтер, але розпочалася військова агресія, і собака залишився на місці, виконуючи свої обов'язки. Після кожного вибуху відбувається перевірка, чи всі небезпечні матеріали знищені. Патрон може розрізняти різні види вибухових речовин і небезпечних матеріалів. Йому доводиться працювати кожен день без вихідних. Починаючись з 8-ї ранку, робочий день часто триває аж до 20-ї години вечора.

З початку російського вторгнення в Україну Патрон допоміг виявити понад 200 вибухових пристроїв. Крім основних обов'язків, він психологічно підтримує своїх військових колег і бере участь у навчальних заходах для місцевих дітей, де на прикладі цього вірного собаки вони отримують уроки про безпеку та правду в соціальних мережах. Крім того, МВС України визнало пса офіційним символом служби гуманітарного розмінування.

Перша інформація про джек-рассел-тер'єра стала відомою 15 березня 2022 року, коли про нього згадали на сторінці Головного управління з питань надзвичайних ситуацій України у Facebook.

У Патрона наявні особисті профілі в Instagram і Twitter. Відеоролики за його участі, розміщені на офіційних сторінках українських державних установ у соцмережах, здобувають сотні тисяч переглядів. На Twitter з'явився навіть пародійний акаунт «Пан пес Патрон», автори якого пропонують гумористичний погляд на щоденне життя Патрона та його пригоди. Станом на січень 2023 року Патрон мав 389 000 підписників в Instagram, 514 000 у TikTok та 70 000 в Twitter.

Лише кілька тижнів минуло з моменту дебюту у соціальних мережах, і з псом Патроном вже фотографуються не тільки рятувальники, а й місцеві журналісти та відомі особистості. Протягом місяця Патрон встиг зустрітися, наприклад, із блогером Антоном Птушкіним, мандрівником Дмитром Комаровим, керівником МВС України та його заступником.

 


Марки, присвячені псу-саперу Патрону https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3562360-zelenskij-dolucivsa-do-pogasenna-postovoi-marki-pes-patron.html     Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак спілкується з сапером Патроном // https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD_(%D0%BF%D0%B5%D1%81)

«Укрпошта» випустила «військові» марки, які присвятила псу-саперу Патрону.

Президент України Володимир Зеленський нагородив Патрона медаллю «За віддану службу», а його господаря Михайла Ільєва – орденом «За мужність» III ступеня.

Під час неанонсованого візиту до Києва Держсекретар США Ентоні Блінкен провів зустріч з українським героєм – військовим псом Патроном.

До Всесвітнього дня дитини Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та представники пса Патрона підписали Меморандум про співпрацю, в якому собаці присвоєно титул «Пес Доброї Волі».

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак зустрівся з українськими рятувальниками та сапером Патроном.

Нагороди Патрона // https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD_(%D0%BF%D0%B5%D1%81)

Нещодавно на аукціоні було продано миску, з якої песик пив воду у Львові, початкова ціна на неї становила 15 тисяч гривень.

Патрон отримав відзнаку кінологічного клубу Ірландії, «Золота лапа», яку присуджують собакам за вчинок, котрий приніс користь людській спільноті або хоча б одній людині.

Дві ветеранські організації США Veterans of Foreign Wars VFW та Bomb Techs Without Borders нагородили Патрона грамотою та бойовою монетою.

Цей собака став справжньою кінозіркою, отримавши заслужену перемогу на кінофестивалі в Каннах, де йому було присуджено престижну нагороду – премію «Palm Dog Award» – найпрестижнішу кінопремію у світі, якою винагороджують чотирилапих акторів.

 

Радимо ознайомитися:

Хто тримає весь район? Пес Патрон! – Сайт пса Патрона.  Мультсеріал Пес Патрон // https://patron.dog/

Патрон (пес) // https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD_(%D0%BF%D0%B5%D1%81)

Ольга Міхутова
за матеріалами з інтернет-джерел

Опубліковано: Лютий 2024