«Софіївка» – перлина садово-паркового мистецтва

Національний дендрологічний парк «Софіївка» – видатний шедевр світового садівництва кінця XVIII – початку XIX століття. Це зразок ландшафтно-паркового мистецтва – поєднання води, землі, каменю, рослин, архітектурних споруд і скульптур. Парк займає площу 180 гектарів, а розташований на околиці стародавнього міста Умань Черкаської області.

Парк «Софіївка» був заснований у 1796 році уманським багатієм Станіславом Щенсним-Потоцьким. Топографічним і архітектурним проєктувальником, а також керівником будівництва парку було призначено Людвіга Метцеля, військового інженера. Будівництво зайняло шість років, потім парк було подаровано дружині Потоцького на день народження.

Софія Вітте-Потоцька, на честь якої названо парк, була гречанкою, і парк, створений її чоловіком, був символом його кохання до неї. Тому архітектура парку заснована на поемах Гомера «Іліада» й «Одіссея». Центральна частина парку відображає давньогрецьку та давньоримську міфологію.

Основна структура парку – берега річки Кам’янки, де споруджено безліч штучних ставків, басейнів, водоспадів, шлюзів, каскадів, підземних каналів і фонтанів. У парку протікає Підземна річка Ахеронт. Саме через цю річку в грецькій міфології Харон перевозить душі померлих у царство мертвих. Різні види рослин поєднуються з парковими об’єктами та ландшафтом, створюючи різні види та перспективи (бульвар, Англійський парк, Єлисейські поля та інші).

У 1806 році польський письменник Станіслав Трембецький присвятив парку свій вірш «Zofiówka», який зараз перекладено англійською мовою.

У 1832 р., після Польського повстання, частина території на правому березі, включаючи Уманські землі та парк, була конфіскована і передана Київській державній палаті. З 1836 по 1859 рр. «Софіївка» перебувала у віданні Управління військових поселень. У цей період парк зазнав значних змін, на відміну від перебудови парку Людвігом Метцелем із самого початку.

Скульптури князя Потоцького та його дружини Софії

30 березня 1859 р., згідно з імператорським указом, «Софіївка» була передана Головному училищу садівництва Росії, переведеному з Одеси до Умані. Парк, як і раніше, називався «Царициним садом», але імператорським указом був перейменований на «Уманський сад Головного училища садівництва».

З 1899 р. під керівництвом професора В.В. Пашкевича у парку висаджується велика кількість нових рослин (Англійський парк) та колекція з більш ніж 100 рідкісних дерев і чагарників.

У радянські часи «Софіївка» стала називатися «Садом Третього Інтернаціоналу». 18 травня 1929 року Постановою Раднаркому УРСР за N26/630 вона була оголошена державним заповідником.

Теплиці й оранжереї, а також частина території парку були передані у відання Сільськогосподарського університету. До 1955 року парк мав самостійний статус і неодноразово переходив у підпорядкування різних відомств при Народному комітеті тодішньої УРСР, таких як Наркомзем, Земельний народний комітет, Управління заповідників, Управління у справах архітектури.

26 вересня 1955 р. відповідно до постанови Ради Міністрів України № 1184 «Софіївку» було передано до системи Української академії наук та до 1991 року підпорядковано науковій діяльності Центрального республіканського ботанічного саду Української академії наук. У цей період проведено значні реставраційні та відновлювальні роботи.

1972 року «Софіївка» поповнила свою площу ще на 5,1 га, які раніше належали військовій частині.

Сучасна «Софіївка» – це всесвітньо значущий зразок садово-паркового мистецтва з потужною матеріальною базою, великим науковим потенціалом і досконалою інфраструктурою для обслуговування відвідувачів.

План-схема паркуГрот і альтанку в парку

У 1984 році відкрита астрономом Брунашевою планета № 2259 була названа «Софіївкою» за однойменним парком в Умані
У 2007 році Софіївка була визнана одним із семи чудес України.

Парк «Софіївка» – садово-архітектурний шедевр, задуманий як пам’ятка вічного кохання, – і сьогодні продовжує захоплювати та дивувати своїх відвідувачів. Щороку парк приваблює сотні тисяч відвідувачів з України та з-за кордону.


Фото з сайтів:
https://www.sofievka.org/
https://myukraine.org.ua/park-sofiyivka/
https://www.bbc.com/ukrainian/features-57267913

Радимо прочитати:

Косенко І. С. «Софіївка», Національний дендрологічний парк // Енциклопедія історії України: у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін.; Інститут історії України НАН України.– Київ: Наукова думка, 2012.– Т. 9: Прил-С.– С. 717: іл.
Косенко I. С. Дендрологічний парк «Софіївка».– Умань, 2003.– 230 с.
Сім чудес України / упоряд. О.О. Галганова.– Київ: Нац. парламентская б-ка, 2011.– 108 с.

Ольга Міхутова
за матеріалами з фонду ДОУНБ та інтернет-джерелами

Опубліковано: Вересень 2023