Дурова Оксана  

Колабораціонізм: за які діяння настає відповідальність?

//Юридична газета. - 2023. - №7-8. - С.25  ( 09.08.2023 )

Насамперед люди, які лишаються на окупованих територіях, але продовжують займатися господарською діяльністю повинні з’ясувати для себе всі можливі наслідки такої діяльності та намагатися провадити таку діяльність з дотриманням рекомендацій українського законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» здійснення господарської діяльності юридичними особами, фізичними особами- підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України. Правочин, стороною якого є суб’єкт господарювання, місцезнаходженням (місцем проживання) якого є тимчасово окупована територія, є нікчемним. А тому необхідно перереєструвати свій бізнес на підконтрольну територію України.  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: 

https://yur-gazeta.com/publications/practice/kriminalne-pravo-ta-proces/yak-ubezpechiti-biznes-vid-rizikiv-kolaboracionizmu.html