Булай Владислав  

Компенсація за зруйноване майно: огляд Закону №7198

//Юридична газета. - 2023. - 28 лютого  ( 06.03.2023 )

 Отримати компенсацію згідно з Законом №7198 зможуть фізичні особи – громадяни України які є: власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна; особами, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію; членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього; або є спадкоємцями вказаних осіб.
Також можуть отримати компенсацію об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житловими) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.  
Як працюватиме кожен із видів компенсації
Грошова компенсація: якщо власник пошкодженого або знищеного майна обрав цей вид компенсації, він зможе отримати суму грошових коштів на вказаний ним рахунок, відкритий в банківській установі країни. Розмір грошової компенсації визначатиметься за результатами оцінки вартості відновлення відповідного пошкодженого об’єкта нерухомого майна з урахуванням ступеню його пошкодження. Гранична сума компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна не перевищуватиме вартості компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна. 
 З повним текстом можна ознайомитись в інтернеті:  

https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/kompensaciya-za-zruynovane-mayno-oglyad-zakonu-7198.html