Мусхаріна Валерія  

Доступні ліки»: що передбачає і як подати заявку?

//Україна молода. - 2024. - №9ю - С.10  ( 12.03.2024 )

Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо. 
 1. Передусім необхідно звернутися до лікаря (терапевта, педіатра або сімейного), з яким укладено декларацію, та отримати електронний рецепт: лікар має виписати його в електронній системі охорони здоров’я.
 
Важливо! Ви маєте звернутися саме до свого лікаря. Якщо ви ще не підписали декларацію, це варто зробити. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо. 
 
При цьому в разі наявності хронічного чи затяжного захворювання або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та схемою лікування при зверненні пацієнта засобами телекомунікаційного зв’язку (телефон, електронна пошта, месенджери — залежно від того, який спосіб зв’язку з лікарем погоджено) лікар має право виписати рецепт без проведення особистого прийому такого пацієнта.
 
2. Завітати до аптеки з позначкою «Тут є Доступні ліки». Показати фармацевту СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. На прохання пацієнта лікар також може надрукувати цей рецепт у вигляді інформаційної пам’ятки, яка міститиме номер рецепта та код підтвердження, а також інформацію про виписані ліки та спосіб їх застосування. 
 
3. Фармацевт пропонує пацієнту наявні лікарські засоби на вибір — спочатку безоплатні, а потім з доплатою.
  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: