Поліщук Ірина  

Підхід до нарахування субсидії змінено

//Урядовий кур'єр. - 2016. - №171. - С.1,4  ( 13.09.2016 )

Поняття сукупного доходу

«Уряд, який працює з квітня, систематично вдосконалює програму житлових субсидій. Нині вже ухвалено кілька постанов, остання з них вийшла буквально кілька днів тому, вона вдосконалює механізм призначення житлових субсидій, — під час прямої телефонної лінії розповів міністр соціальної політики Андрій Рева. — Також цим документом уточнено поняття, що саме потрібно вважати сукупним доходом домогосподарства».

Зокрема на засіданні уряду 8 вересня було ухвалено дуже важливе й принципове з точки зору соціального захисту рішення, яке стосувалося регресних виплат інвалідам праці, людям, які отримали професійне захворювання чи зазнали трудового каліцтва на виробництві. Раніше ці виплати входили в сукупний дохід домогосподарств, і кошти використовували для оплати житлово-комунальних послуг. Після ухвалення зазначеної постанови ці гроші люди спрямують на ті цілі, для яких їх призначали.

Крім того, буквально місяць тому уряд ухвалив постанову, згідно з якою змінено вартість твердого палива. Таким чином понад мільярд гривень спрямовано тим домогосподарствам, які використовують вугілля для опалення своїх будинків. «Це дуже важливо для людей із невисокими доходами, які живуть у сільській місцевості, де немає газу, — наголосив високопосадовець. — Адже у зв’язку із зростанням вартості твердого палива раніше їм не повністю компенсували витрати на його придбання. Нині ця ситуація поліпшилася».

Очікується, що завдяки програмі житлових субсидій державну допомогу надаватимуть приблизно 9 мільйонам домогосподарств із 15 мільйонів, які сьогодні є в Україні. Загалом у бюджеті 2016 року на цю програму передбачено приблизно 40 мільярдів гривень.

Допомагати тим, хто цього потребує

Загальновідомо, що прямі дотації Нафтогазу 2014 року, коли не було економічно об∂рунтованих тарифів, становили 114 мільярдів гривень. У цінах 2016 року це приблизно 170 мільярдів гривень.  Полный текст смотри в отделе периодики по адресу: пр. Д. Яворницкого, 18 и на сайте газеты: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/pidhid-do-narahuvannya-subsidiyi-zmineno/