Мельничук І.  

Усі подробиці нарахування субсидії

// Наше місто. – 2015. – 26 лютого. – С. 7  ( 26.02.2015 )

Хто має на право на субсидії, на які види послуг вона нараховується — з такими питаннями читачі «Нашого міста» звертаються до редакції. Відповідає Олександра Довидовська, заступник начальника управління забезпечення соціальних гарантій — начальник відділу персоніфікації та розрахунків з пільг та субсидій департаменту соціального захисту облдержадміністрації.
Збільшена площа, на яку призначається ця допомога
Право на субсидію має один із членів домогосподарства (будинку або квартири), на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. Ця зміна набула чинності з 1 жовтня 2014 року. До цього часу право на субсидію мав виключно уповноважений власник або співвласник житла, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. На сьогодні не потрібно бути власником житла для того, щоб отримати житлову субсидію.
Є ще одна суттєва зміна. До першого жовтня субсидія призначалася на 21 кв. м та додатково 10,5 кв. м на сім’ю. Якщо родина складалася з однієї людини, то вона призначалася на 31,5 кв. м. Проте комісії, які існують при кожному виконкомі в кожному районі, мали право призначати субсидію на збільшену норму житла або на його загальну площу. Наприклад, якщо самотній пенсіонер проживає у трикімнатній квартирі, враховуючи його пенсію, комісія мала змогу прийняти рішення про призначення йому субсидії на загальну площу житла.
З 1 жовтня допомога призначається на 13,65 кв. м плюс додатково 35,22 кв. м на родину. Тобто на одну особу це становить 48,87 кв. м. Площа значно збільшена у порівнянні з попередніми періодами. Відтепер майже двокімнатна квартира повністю підлягає призначенню субсидій на одну людину. Проте наразі комісії позбавлені права призначати її на збільшену або на загальну площу житла.
Коли не призначається субсидія
Субсидія на загальних підставах не призначається, якщо у складі зареєстрованих домогосподарств є особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються та не перебувають у центрі зайнятості як такі, що шукають роботу. Також якщо у володінні сім’ї є в сукупності більше ніж одне житлове приміщення, загальна площа яких перевищує встановлену соціальну норму. Субсидія не буде призначена сім’ї, в якій є два та більше транспортних засоби. Також якщо вона здає в оренду житло, якщо протягом 12 місяців до місяця звернення здійснила покупку квартири, машини, речей, які перевищують 10 прожиткових мінімумів для зазначеної соціальної групи. Субсидія – це адресна державна соціальна допомога для оплати житлово-комунальних послуг малозабезпеченим сім’ям.
Полный текст публикации смотри на сайте газеты:
http://nashemisto.dp.ua/interesting/usi-podrobici-naraxuvannya-subsidi%d1%97.html  а также в отделе периодики ДОУНБ по адресу: пр. К. Маркса,18