Левчук Надія  

Пай і субсидія

//Сільські вісті. - 2024. - №13. - С.3  ( 02.04.2024 )

Якщо земельний пай не здається в оренду і не приносить домогосподарству доходу, сам факт наявності цього паю не впливає ні на призначення, ні на розмір житлової субсидії. Однак остання не призначається впродовж року після купівлі на суму, що перевищує 50 тисяч гривень, чи оформлення права власності на земельний пай у порядку спадкування й оплаті платежу, що перевищує зазначену суму. Тобто якщо в липні особа оформила право власності на пай та сплатила при цьому 51 тисячу гривень, то в серпні вже не має права звертатися за призначенням субсидії.

Власникам, які здають свої земельні паї в оренду, слід зважати, що при розрахунку субсидії обов’язково враховується дохід, який приносить пай. Відповідно розмір субсидії у такому разі залежить від розміру доходу.

У випадках, коли за оренду земельних паїв фермер розраховується у натуральній формі, наприклад збіжжям, то при зверненні за субсидією це теж слід зазначити у декларації. Пенсійний фонд України визначатиме грошовий еквівалент вартості отриманого за ринковими цінами на дату отримання орендної плати. Тобто орендна плата в натуральній формі оцінюється за ринковою ціною товару. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики ДОУНБ за адресою пр. Д. Яворницького 18, а також  в інтернеті:  

http://www.silskivisti.kiev.ua/20057/index.php?n=53856