Корзун Н.  

Виплата пільг: кому в грошовій безготівковій формі, а кому й готівкою

//Урядовий кур'єр. - 2019. - №240.- С.7  ( 13.12.2019 )

Згідно з порядком, розраховані органами соціального захисту населення суми пільг перераховує АТ «Ощадбанк» для подальшого проведення ним розрахунків з надавачами послуг за кожного конкретного пільговика (безготівкова форма).

Пільговикам, які подали заяву до органу соціального захисту населення на отримання пільг готівкою, виплата здійснюється у готівковій формі у зазначений у заяві спосіб (банк або пошта). За заявою пільговика, поданою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до 15 жовтня (15 травня), у якій зазначено виплатні реквізити, виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону. У зв’язку з цим платіж за послугу нараховується у повному обсязі, без урахування знижки, яка надається пільговикові.

У разі отримання готівки пільговик має сплатити за спожиті послуги повністю. Інші пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачеві послуг АТ «Ощадбанк» (за наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі).

З огляду на те що відповідний механізм запроваджують в Україні вперше, через неточності в даних з технічних причин могли не нарахувати окремим особам суми пільги. У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання. Суму пільги буде донараховано в наступному місяці.

Отримання інформації з будь-яких питань, пов’язаних із нарахуванням пільги, пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення. Отримання інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики звертаються до управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг. Отримання інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, пільговики звертаються до АТ «Ощадбанк».

Інформацію надають у порядку, визначеному АТ «Ощадбанк». АТ «Ощадбанк» веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходять на рахунок для виплати пільг, у розрізі кожного пільговика (далі облікові записи пільговиків).

АТ «Ощадбанк» здійснює переказ коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг на підставі договорів між АТ «Ощадбанк» (його установами) та управителями, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг. У таких договорах визначається порядок інформаційного обміну між управителями, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг та АТ «Ощадбанк». З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/viplata-pilg-komu-v-groshovij-bezgotivkovij-formi-/