Корзук Надія  

Про нові правила надання житлових субсидій та пільг на житлово-комунальні послуги

//Урядовий кур'єр. - 2019. - №214. - С.6-7  ( 08.11.2019 )

 З 1 жовтня 2019 року діє оновлений механізм використання коштів для виплати пільг і субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг.

Лише у 2018 році двічі було змінено порядок надання житлових субсидій. Упорядковано систему з точки зору адресності їх надання, створено Єдиний державний реєстр отримувачів житлових субсидій, до якого відкрито доступ усім українцям.

Запроваджено надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, що сприятиме стимулюванню заходів з енергоефективності.

Монетизація діє у двох моделях паралельно:

1) перерахування коштів на центральному рівні на банківський рахунок в Ощадбанку зі спеціальним режимом використання з подальшим їх спрямуванням на оплату житлово-комунальних послуг;

2) надання житлових субсидій готівкою безпосередньо одержувачу.

Завдання органів соціального захисту населення — забезпечити своєчасне призначення житлових субсидій та впровадження встановленого механізму надання житлових субсидій у грошовій формі та полегшити життя людей на місцях.

Виплата пільг у грошовій безготівковій формі здійснюється у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору.

АТ «Ощадбанк» здійснює переказ коштів на рахунки надавачів комунальних послуг.

Залишки коштів, що обліковуються на рахунку для виплати пільг за обліковими записами пільговиків станом на 1 червня, за якими не було звернень пільговиків щодо їх виплати, 20 грудня припиняють обліковуватись АТ «Ощадбанк» за такими обліковими записами пільговиків та протягом двох робочих днів повертаються на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Казначействі.

Після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунку для виплати пільг, відображені на облікових записах пільговиків, які утворилися станом на 1 червня, виплачуються пільговикам АТ «Ощадбанк» шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки зазначених осіб, відкриті в АТ «Ощадбанк».

Виплата пільг у грошовій готівковій формі (монетизація пільг) здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта».

Для отримання пільги у грошовій готівковій формі потрібно звернутися із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення до 15 жовтня (15 травня), у якій зазначаються виплатні реквізити. Виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг, або виплаченої таким пільговикам готівкою.

3. Чи потрібно щось робити для отримання субсидії та пільг за новими правилами?
Більшості отримувачів субсидій та пільг, яким було перепризначено за підсумками попереднього опалювального сезону, допомога буде перерахована автоматично. Ця категорія населення не повинна докладати жодних зусиль у зв’язку з новими правилами. Усю роботу за них зроблять місцеві органи соціального захисту населення, а саме якщо особа отримувала субсидію, перерахунок готівкою їй зроблять автоматично в АТ «Ощадбанк», якщо одержувач субсидій — пенсіонер, то кошти йому перерахують туди, де він отримує пенсію, на поштове відділення АТ «Укрпошта» або на особовий рахунок в банку.

Раніше АТ «Ощадбанк» був єдиною установою, куди перераховували субсидії. Тепер одержувач грошової допомоги може обрати інший банк (для зміни банку потрібно подати відповідну заяву до управління соціального захисту населення).

4. Якій категорії громадян може бути відмовлено у наданні житлової субсидії?
Відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 807), житлову субсидію не призначають:

1) якщо опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування);

2) будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менш як п’ять років; З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/pro-novi-pravila-nadannya-zhitlovih-subsidij-ta-pi/