Поліщук Ірина  

Чи вплине заборгованість на отримання субсидії

//Урядовий кур'єр. - 2017. - №195. 0 С.5  ( 18.10.2017 )

Тож не зрозуміло, в яких випадках субсидію не призначають і що робити. «Якщо людина має заборгованість за два й більше місяці (зокрема й за минулі роки), але хоче отримувати субсидію, їй потрібно подати в органи соціального захисту населення документи, що підтверджують погашення заборгованості, або укласти договір про її реструктуризацію, — пояснює Віталій Музиченко. — Також документом, який підтверджує, що заборгованості з оплати комунальних послуг нема, може бути рішення суду, яке скасовує таку заборгованість».

З огляду на це питання щодо виникнення та сплати боргу слід вирішувати з підприємствами — надавачами послуг. «Передбачено, що прострочена заборгованість з оплати послуг — не причина для непризначення субсидії на наступний термін, якщо загальна сума такої заборгованості не перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень)», — зазначає Віталій Музиченко. Згідно із Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування можуть встановлювати за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткові до передбачених законодавством гарантії щодо соціального захисту населення, порядок надання яких визначають ці органи.

Як роз’яснює чиновник, питання треба вирішувати з підприємствами — надавачами послуг, проте тут є кілька але. По-перше, черга в ТОВ «Єврореконструкція» чималенька. До того ж туди ще потрібно дістатись: офісів у компанії небагато. Її години прийому, крім одного дня, припадають на робочий час, тому людині, яка працює, потрібно або відпрошуватися з роботи, або ж брати відпустку. І не факт, що все вирішите за одну поїздку.

Звісно, потрібно не лише погасити заборгованість, а й робити все, щоб у майбутньому вона не з’являлася. І з цим теж є складнощі. Адже передати показники можна або через інтернет, або подзвонивши в компанію, яка надає послугу. Проте у більшості бабусь і дідусів немає не те що доступу до інтернету, а комп’ютера. Тому вони апріорі не можуть створити особистий кабінет на сайті підприємства — надавача послуг.  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  https://ukurier.gov.ua/uk/articles/chi-vpline-zaborgovanist-na-otrimannya-subsidiyi/