Загуменний Дмитро  

Про особливості виплат субсидій

//Юридичний вісник України. - 2017. - №32. - С.15  ( 17.08.2017 )

Із повторною заявою про отримання субсидій слід звернутися лише тим родинам, які винаймають житло, мають зміни в складі сім’ї, звертаються за отриманням субсидії на тверде паливо чи скраплений газ, бажають отримати субсидію за реєстрованим місцем. Для решти родин і домогосподарств, які отримували субсидію, мають призначити її без особистого звернення.

Окремо хотів би наголосити, що в разі, якщо в користувача субсидією є заборгованість із виплати житлово-комунальних послуг, управління соціального захисту направляє лист із проханням погасити заборгованість або заключити договір з надавачем послуг про реструктуризацію боргу.

Також варто окремо зупинитися на змінах, які запроваджуються. Змінилися коефіцієнти розрахунку виплат на опалення, електроенергію в багатоповерхових будинках. Зокрема, в минулому опалювальному 2016/2017 сезоні субсидія покривала 330 кубометрів газу для площі житла в 60 квадратних метрів. Тепер – лише 300 «кубів», за решту 30 доведеться сплатити. У квартирі з централізованим опаленням субсидія буде покривати 2.5 Гкал тепла., а не 3,28 як раніше. Також було переглянуто норми використання на один метр квадратний, зокрема, газу – з 5,5 до 5 «кубів», електричної енергії — із 65 квт до 51 квт на 1 метр квадратний.

Зверніть увагу, з 1 травня 2017 року було змінено середній прожитковий мінімум, який зріс до 1 624 грн. Це впливає на визначення відсотку платежу при  призначенні субсидії.

Субсидія призначається на основі середньомісячного сукупного доходу особи чи осіб за чотири квартали, який передує місяцю її призначення.

Субсидію призначатимуть наступним категоріям громадян:

— працездатним особам, які мають дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів;

— працездатним особам, дохід яких менше прожиткового мінімуму, але тим, що отримували стипендію, допомогу по безробіттю, допомогу при народженні дитини тощо;

— особам, які декларують у доходах одну пенсію (розмір субсидії буде варіюватися залежно від рівня доходу);

— особам або студентам денної форми навчання, дохід яких менший за прожитковий мінімум.

Зверніть увагу, що особи, які орендують житло, теж можуть звернутися з проханням про отримання субсидії в разі, якщо їх орендар до цього не мав права на неї.

Дмитро Загуменний, експерт із соціальних питань

Джерело: ЛІГА.net З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: http://yvu.com.ua/pro-osoblyvosti-vyplat-subsydij/