Петров Олег  

Як оформити субсидію переселенцеві-квартиранту?

//Урядовий кур'єр. - 2016. - №209. - С.9  ( 08.11.2016 )

Право на отримання субсидій мають і ті внутрішньо переміщені особи, які орендують житло. Субсидія призначається за договором оренди. Ось які документи для цього потрібні:

♦  заява встановленого зразка;

♦ декларація про доходи кожного члена родини;

♦ договір оренди житлового приміщення (за наявності).

Важливо! Працівникам управлінь соціального захисту населення заборонено вимагати інші документи (згідно з нормами постанови КМУ «Про спрощення порядку призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»).

Переселенцеві треба подати необхідні документи до управління праці та соціального захисту населення. У селах та селищах документи приймають особи, уповноважені виконавчими органами сільських і селищних рад.

Субсидію призначають терміном на рік. З початком опалювального сезону субсидія оновлюється автоматично. Оскільки найбільша кількість звернень про призначення субсидій припадає на осінній період, документи краще подавати влітку.

Зауважу, що 21.09.2016 року було внесено зміни до порядку призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Так, доход осіб, які досягли 18-річного віку і навчаються за денною формою навчання у загальноосвітньому, професійно-технічному, вищому навчальному закладі, визначають у розмірі одного прожиткового мінімуму, якщо дохід нижчий за прожитковий мінімум. Раніше враховували два прожиткових мінімуми.

Для осіб, які досягли 18-річного віку, але не мають офіційних доходів, у розрахунок беруть дохід, який дорівнює двом прожитковим мінімумам (раніше був один). Але якщо родина опинилась у скрутній життєвій ситуації, дохід беруть із розрахунком на один прожитковий мінімум.

Також, згідно зі змінами, до сукупного доходу не входять: вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, суми, які виплачують у порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням ним трудових обов’язків (раніше цей перелік виплат враховували у сукупний дохід).  Полный текст смотри в отделе периодики по адресу: пр. Д. Яворницкого, 18 и на сайте газеты: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/yak-oformiti-subsidiyu-pereselencevi-kvartirantu/