Фоменко Артем  

Як отримати свідоцтво про народження або смерть на тимчасово окупованій території?

//Урядовий кур'єр. - 2016. - №209. - С.9  ( 08.11.2016 )

— Для підтвердження народження або смерті, що сталися на тимчасово окупованій території України та в окремих районах Луганської та Донецької областей, треба подати відповідну заяву до будь-якого суду на підконтрольній території України за місцем фактичного проживання.

Таку заяву можуть подати тільки родичі або їхні законні представники. Суд її розглядає невідкладно. До заяви треба долучити наявні докази. Це можуть бути:

♦ письмові докази;

♦  пояснення свідків;

♦  речові докази;

♦ висновки експертів;

♦ документи, видані органами та установами, що розташовані на непідконтрольній території України.

У разі задоволення поданої заяви суд невідкладно видає копію рішення заявникові або надсилає її до відділу РАЦС для державної реєстрації.

Важливо! Перед поданням заяви про встановлення факту народження, смерті необхідно сплатити судовий збір на відповідні реквізити суду, до якого звертаються родичі (станом на 31.10.2016 р. — 275 грн. 60 коп). Після отримання позитивного рішення суду слід звернутися до найближчого відділу РАЦС для державної реєстрації народження або смерті.

Кого вважають родичами:

♦  чоловіка, дружину, батька, матір, вітчима, мачуху, сина, дочку, пасинка, падчірку, рідного брата, рідну сестру;

♦  діда, бабу, прадіда, прабабу, внука, внучку, правнука, правнучку;

♦ усиновлювача чи усиновленого, опікуна чи піклувальника;

♦ осіб, які пов’язані з народженим чи померлим спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки, навіть не перебуваючи у шлюбі. . Полный текст смотри в отделе периодики по адресу: пр. Д. Яворницкого, 18 и на сайте газеты: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/yak-otrimati-svidoctvo-pro-narodzhennya-abo-smert-/