Мирошниченко Інна  

Грошова допомога сім’ям померлих військовослужбовців

// Юридична газета. - 2023. - 24 квітня  ( 12.05.2023 )

Наказом Міноборони № 45 від 25 січня 2023 року затверджено зміни до порядку виплати одноразової грошової допомоги (ОГД) у разі загибелі (смерті) військовослужбовців ЗСУ. Зміни стосуються оформлення документів для призначення та виплати одноразової грошової допомоги.
Одноразова грошова допомога у розмірі 15 000 000 грн розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у ст. 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
Призначена сума одноразової грошової допомоги виплачується поетапно: на першому етапі — 1/5 від призначеної суми ОГД; залишок невиплаченої суми ОГД (4/5 від призначеної суми) — щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців.
Отримувачі можуть звертатися за допомогою впродовж трьох років від дати, коли військовослужбовець загинув або помер.
Хто має право на отримання ОГД?
Стаття 16-1 Закону України  «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» встановлює, що право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). 
 З повним текстом можна ознайомитись в інтернеті: 

https://yur-gazeta.com/publications/sferi-praktiki/viyskove-pravo/groshova-dopomoga-simyam-pomerlih-viyskovosluzhbovciv.html