Звягінцева Марія  

Статус учасника бойових дій: як оформити та до яких проблем варто підготуватися

//Юридична газета. - 2022. - 31 жовтня  ( 01.11.2022 )

 Як отримати статус учасника бойових дій
Для цього військовослужбовцю необхідно звернутися до відповідної комісії, утвореної міністерством, центральним органом виконавчої влади чи іншим державним органом, у підпорядкуванні яких перебували військові частини (органи, підрозділи), установи та заклади, де військовослужбовець виконував свої обов’язки. Причому звернутися може безпосередньо особа, яка оформляє статус, або командир відповідного підрозділу.
Під час комунікації з будь-яким органом державної влади звернення необхідно оформляти письмовою заявою довільної форми, оскільки нормативно вона не закріплена.
До заяви треба додати мінімум один документ, який підтверджує участь у бойових діях.
Згідно з постановою це можуть бути витяги / копії з:
бойових донесень;
журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);
вахтових журналів;
польотних листів;
матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.
За бажанням військовослужбовець може надавати й інші документи, які не вказані в цьому переліку, проте свідчать про виконання бойових завдань.
Також до заяви обов’язково додається довідка про безпосередню участь у заходах із забезпечення оборони, форма якої затверджена новим додатком до постанови Кабміну № 413.
Вивчаючи зміни до постанови № 413, наші аналітики виявили низку практичних проблем, які можуть виникнути при оформленні статусу УБД.
  З повним текстом можна ознайомитись на сайті газети: 

https://yur-gazeta.com/publications/sferi-praktiki/viyskove-pravo/status-uchasnika-boyovih-diy-yak-oformiti-ta-do-yakih-problem-varto-pidgotuvatisya.html