Даниленко Тетяна  

Гарантії соціального захисту у випадку хвороби або загибелі військовослужбовця під час війни

// Юридична газета.- 2022. -30 вересня  ( 01.10.2022 )

Військовослужбовцям ЗСУ, які отримали ушкодження чи захворіли, виплачується грошове забезпечення за останніми займаними посадами за період звільнення від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою та перебування на лікуванні в лікарняних закладах і у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою (відпустці за станом здоров’я).
Військовослужбовцям не нараховується та не виплачується допомога за лікарняними, натомість за ними на час хвороби зберігається грошове забезпечення та передбачено додаткову винагороду на час воєнного стану. Виплата грошового забезпечення здійснюється на підставі наказу командира.
На час воєнного стану військовослужбовці ЗСУ, які у зв’язку із пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії або на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я, включаються до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100 тис. грн, включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу до іншого.
Якщо військовий під час несення служби потрапив на стаціонарне лікування з інших причин (загальні захворювання), йому належить до виплати додаткова винагорода в розмірі 30 тис. грн (із розрахунку на місяць).
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  

https://yur-gazeta.com/publications/sferi-praktiki/viyskove-pravo/garantiyi-socialnogo-zahistu-u-vipadku-hvorobi-abo-zagibeli-viyskovosluzhbovcya-pid-chas-viyni-.html