Пашинський Анатолій  

Як подарувати автомобіль волонтерській організації

// Юридична газета. - 2022. -11 травня  ( 11.05.2022 )

Крок 1: підготовка до передачі
Якщо автомобіль дарує одружена фізична особа, варто згадати, коли його було придбано. Якщо його купили за спільні кошти під час шлюбу, потрібно буде отримати згоду на дарування автомобіля іншого з подружжя. Така згода оформлюється письмово у довільній формі.
Якщо автомобіль дарує юридична особа, слід видати відповідний наказ про надання благодійної допомоги. Також варто пам’ятати, що для підписання подібних угод директору може знадобитися згода загальних зборів. Щоб зрозуміти, чи потрібно складати протокол загальних зборів, слід перевірити статут компанії. Якщо протокол потрібен, його можна оформити у простій письмовій формі без залучення нотаріусів чи державних реєстраторів.
Неприбутковій організації-отримувачу також варто проглянути свій статут. Благодійні фонди та громадські організації часто обмежують повноваження директора на одноосібне підписання значних угод. Якщо директор згідно зі статутом не має таких повноважень, потрібно скласти протокол загальних зборів.
Окремо варто відмітити, що бухгалтери компаній-благодійників перед укладенням угод часто просять неприбуткову організацію направити офіційний лист з проханням надати благодійну допомогу. Така практика абсолютно нормальна та широко використовується у благодійній діяльності.
Крок 2: підготовка тексту договору
Дарування майна на користь благодійного фонду чи громадської організації рекомендуємо оформлювати у вигляді договору пожертви. Пожертва є цільовим даруванням, тобто безоплатною передачею речі для досягнення певної обумовленої мети.

 З повним текстом можна ознайомитись на сайті газети: https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/yak-podaruvati-avtomobil-volonterskiy-organizaciyi.html

l