Трохименко Л.  

Ветерани АТО: вивчаємо статусні зміни

// Оплата праці. - 2015. - черв. (12/1). - . 7-10  ( 01.06.2015 )

ПРАВОВИЙ СТАТУС ВЕТЕРАНІВ АТО
Профільний Закон № 3551 визначає, що ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, Інваліди війни, учасники війни.
З 19 червня поточного року діють зкориговані норми щодо статусу ветеранів АТО: осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, а також у забезпеченні ЇЇ проведення, знаходячись безпосередньо в районах АТО.
Зміни внесено Законом № 291, який набув чинності 19.06.2015 р. - через місяць з дня його опублікування (опублікований у «Офіційному віснику України», 2015, № 37 (19.05.2015 р.))-      •
СТАТУС УБД: КОМУ ІЗ УЧАСНИКІВ АТО
Стаття 6 Закону № 3551 окреслює перелік осіб, які визнаються учасниками бойових дій (далі - УБД),
319.06.2015 р. серед АТО-учасників, яким може бути надано статус УБД, значаться:
- військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) і працівники законодавчо створених
військових формувань (нова редакція п. 19 и. 1 ст. 6 Закону № 3551, подробиці див. на рисунку
на с. 9 цього номера). У порівнянні з попередньою редакцією, норму доповнили військовослужбовцями Державної спеціальної служби транспорту, військових прокуратур, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби;
— добровольці — особи, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони
(утворених або самоорганізованих для захисту незалежності України), за умови, що в подальшому
такі добровольчі формування були включені до  складу ЗС, МВС, Нацгвардії та Інших військових формувань та правоохоронних органів (новий п. 20 ч. 1 ст. 6 Закону № 3551).
У результаті маємо розширене коло військовослужбовців військових формувань, отримання юридичного статусу певною категорією «добровольців» і виключення із переліку ЦИВІЛЬНИХ претендентів (працівників підприємств, установ, організацій). Останні тепер можуть претендувати на статус учасника війни або, у разі поранень, — на статус інваліда війни (про це див. у наступних розділах статті).
На сьогодні Порядок надання статусу УБД особам, що захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, затверджений постановою КМУ вІд 20.08.2014 р. № 413 (далі - Порядок № 413).
Але для бійців-добровольців Порядок № 413 не містить окремих уточнень. Порядок надання статусу таким категоріям осіб, терміни їх участі в АТО чи в забезпеченні її проведення визначаються Кабміном. Уряду дали місячний строк, аби привести свої нормативно-правові акти у відповідність із новими нормами.
СТАТУС ІНВАЛІДА ВІЙНИ ДЛЯ УЧАСНИКІВ АТО
Завдяки Закону № 291 ветеранські статуси та відповідні пільги зможуть отримати певні категорії постраждалих добровольців та волонтерів


Полный текст в отделе периодики Областной библиотеки по адресу: Днепропетровск, пр. К. Маркса, 18