Войнова Н.  

Декілька порад для переселенців

// День. – 2015. - №96-97. – С.12  ( 05.06.2015 )

За останній навчальний рік до шкіл на мирній території пішли навчатися 27 тисяч переселенців. На думку психологів, найважче переносять переїзд діти у віці від трьох до 15 років.

Доросла людина найчастіше приймає рішення про переїзд самостійно й тому добре розуміє причину свого рішення. Для малят, які ще не досягли трьохрічного віку, величезний світ і відчуття безпеки асоціюються з присутністю мами. Тому вони досить легко розлучаються з попереднім місцем проживання, а інколи й зовсім не помічають зміни домівки, швидко забувають про цю подію. А ось старші діти й підлітки є найвразливішими щодо будь-яких життєвих змін, особливо якщо до них родину підштовхнули трагічні або просто раптові події.

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ АДАПТУВАТИСЯ ДО НОВИХ УМОВ ЖИТТЯ


Найкращим психологом для своїх дітей є уважні й люблячі батьки. Адже саме вони здатні відзначити будь-яку зміну настрою і поведінки свого чада, а часто й безпомилково визначити причину нудьги або впертості. Пам’ятайте, ваша дитина переживає сильний стрес, тому спробуйте налагодити з нею довірчі відносини. Розмовляйте з нею спокійним тоном, у доброзичливій манері; відповідайте на питання, які її турбують, без роздратування і поспіху; якщо є змога, не ставте її перед фактом, а обговорюйте свої дії, прагнучи при цьому враховувати і її думку. Діючи таким чином, ви дасте зрозуміти дитині, що ваша родина — це її надійний тил у будь-яких обставинах.

Полный текст публикации смотри на сайте газеты: http://www.day.kiev.ua/uk/article/poshta-dnya/dekilka-porad-dlya-peresele   а также в отделе периодики ДОУНБ по адресу: пр. К. Маркса,18