Манько Олена  

І знову про отримання довідки переселенця

//Урядовий кур'єр. - 2017. - №119. - С.7  ( 30.06.2017 )

... Як отримати статус ВПО?

Все просто — отримати довідку. Механізм видачі таких довідок затверджено постановою Кабінету Міністрів від 1 жовтня 2014 р. №509 (із змінами).

Щоб отримати довідку, необхідно фактично довести, що під час ризику негативних наслідків ви проживали на відповідній території. Наприклад, у населеному пункті, де розпочалися бойові дії.

Важливо знати. Перше: довідка чинна без проставляння відмітки міграційної служби. Друге: довідка не має строку. Третє: якщо після переміщення змінюється місце реєстрації проживання, статус ВПО зберігається.

Оскільки для отримання довідки ВПО вже не потрібно мати у паспорті відмітку про реєстрацію на відповідній території, необхідно підтвердити проживання на ній.

Докази проживання, якщо немає відмітки про реєстрацію:

♦ військовий квиток з відомостями про проходження військової служби;

♦ трудова книжка із записами про діяльність;

♦ документи про освіту або довідка з місця навчання;

♦ рішення адміністрації чи ради про влаштування дитини до дитячого закладу, в прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування;

♦ медичні документи;

♦ фотографії, відеозаписи тощо.

Підстави для відмови у видачі довідки:

♦ нема приводу для внутрішнього переміщення;

♦ у державних органів є докази подання неправдивих відомостей для отримання довідки;

♦ заявник втратив документи, що посвідчують його особу, до їх відновлення;

Важливо знати. Підстава відмови — саме втрата документа, а не наявність у ньому будь-яких недоліків. Наприклад, якщо в паспорті громадянина України нема фотографії по досягненні 25 чи 45 років, довідку повинні видати і наголосити на необхідності її вклеювання... З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/i-znovu-pro-otrimannya-dovidki-pereselencya/