Малолеткова О.  

Податок на нерухомість: час платити

//Урядовий кур'єр. - 2016. - №123. - С.4  ( 05.07.2016 )

Кожен, хто володіє нерухомістю, яка підпадає під оподаткування (див. інфографіку), може щороку до моменту отримання платіжок порахувати свої витрати. А розраховують платіж за спеціальним алгоритмом, розміщеним на сайті ДФС (sfs.gov.ua, розділ «Податки, збори, платежі», потім «Місцеві податки»,  далі «Податок на нерухоме майно»,  «Додаткова інформація», «Алгоритм»). Щоправда, приклади там наведено з урахуванням пільгових площ, чинних на момент запровадження податку на нерухомість у 2013 році: не оподатковували квартири до 120 кв. м, будинки — до 250, у разі володіння тим та іншим — 370. Але неважко замінити ці цифри в розрахунках на чинні нині (див. інфографіку). І пам’ятайте: якщо торік ви зареєстрували ваше житло, наприклад, у травні, то платитимете лише за 8 місяців, тобто з місяця, в якому виникло право власності.

Основні постулати  стягнення

1. Не оподатковують (пільги на):

♦ 60 кв. метрів включно (для квартир/ри);

♦ 120 кв. метрів включно (для житлового/вих будинку/ків);

♦ 180 кв. метрів (для різних типів нерухомості, одночасного володіння квартирою/рами та будинком/ками).

2. Пільгу не надають, якщо квартиру/будинок використовують з комерційною метою, зокрема здають в оренду або навіть здають у безоплатну позичку.

3. Ставка:

♦ максимум 2% мінімальної зарплати, встановленої на початок звітного року —  до 24,36 грн за кожен квадратний  метр понаднормової (понадпільгової) житлової площі;

♦ максимум 1% мінімальної зарплати, встановленої на початок звітного року — до 12,18 грн за кожен понаднормовий квадратний метр нежитлової площі.

4. Строк оплати:

♦ 60 днів з моменту отримання платіжки.

5. Штрафи:

♦ затримка платежу до 30 днів — 10% нарахованого податку.

♦ затримка платежу понад 30 днів – 20% нарахованого податку.  Полный текст смотри в отделе периодики по адресу: пр. Д. Яворницкого, 18 и на сайте газеты: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/podatok-na-neruhomist-chas-platiti/