Булай Максим  

Спори з податківцями під час воєнного стану: що врахувати?

// Юридична газета. - 2022. -21 жовтня  ( 21.10.2022 )

Суттєвих змін зазнав підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК України, тому рекомендуємо платникам податків більш детально з ними ознайомитись. Вважаємо, що кожен із читачів обов’язково знайде відповіді на ті питання, які не будуть розкриті в цій статті.
Щодо права податківців на проведення податкових перевірок
Із прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX дія пункту 522 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПК України зупиняється на період воєнного, надзвичайного стану. Що це означає?
Оскільки було введено воєнний стан, держава вирішила, що про карантин настав час забути. Наразі це неактуально і надано право на проведення позапланових документальних перевірок платників податків. Як проводять податківці перевірки та чим це закінчується – платники податків добре знають. 
Можливо, у когось постане логічне запитання: а що із відповідальністю платників податків та гарантіями незастосування штрафних санкцій на ковідний період і період воєнного часу? Все просто, відповідальність настане у розмірі та згідно з приписами ПК України. 
Приписами абзацу 16 підпункту 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК України прямо передбачено, що у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно з цим Кодексом, законами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, з урахуванням обставин, передбачених підпунктом 112.8.9 пункту 112.8 статті 112 цього Кодексу, що звільняють від фінансової відповідальності. При цьому вимоги законодавства щодо мораторію на вжиття штрафних санкцій не застосовуються.
Виключення щодо застосування відповідальності передбачено лише для тих платників податків, які вчиняли дії (дії або бездіяльність) внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору), про що прямо вказано у  підпункті 112.8.9 пункту 112.8 статті 112 ПК України. 
Далі розглянемо, перебіг яких строків не зупинено.
Згідно з підпунктом 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК України було зупинено перебіг строків. Слід звернути увагу, що відповідно до вказаного пункту є виключення, які стосуються як платників податків, так і контролюючих органів. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://yur-gazeta.com/publications/practice/podatkova-praktika/spori-z-podatkivcyami-pid-chas-voennogo-stanu-shcho-vrahuvati.html