Шмиг Тарас  

Податок на житлову та нежитлову нерухомість в умовах воєнного стану: особливості справляння

// Юридична газета. - 2022. -8 квітня  ( 08.04.2022 )

 А.Зміни для власників житлової нерухомості
Власники житлової нерухомості не сплачують податок за житлові об'єкти (включаючи їх частки), що знаходяться на: (і) територіях де ведуться (велися) бойові дії та (іі) на тимчасово окупованих РФ територіях. Перелік таких територій додатково має визначити уряд, і він буде єдиним як для власників житлової нерухомості, так і нежитлової.
Не потрібно платити податок і за житло, котре стало непридатним для проживання у зв'язку з збройною агресією РФ. При цьому, зміни не містять жодної прив'язки до місця розташування такого житла (тому, теоретично, не потрібно сплачувати за непридатний для проживання житловий об'єкт, котрий знаходиться за межами території де ведуться бойові дії, однак був зруйнований внаслідок ракетного удару). Визначення критеріїв непридатності житла також залишається за Кабінетом Міністрів України.
Зазначені пільги діють майже однаково для всіх власників житлової нерухомості, незалежно від їхньої площі, виду, чи кількості власників (співвласників) у конкретному об'єкті.  
Відрізняється лише строк дії відповідної пільги в залежності від власника такого майна.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: 

https://yur-gazeta.com/publications/practice/podatkova-praktika/podatok-na-zhitlovu-ta-nezhitlovu-neruhomist-v-umovah-voennogo-stanu-osoblivosti-spravlyannya-.html