Федоренко Тетяна  

ТЦУ: помилки, яких не пробачають податківці

//Юридична газета. - 2021. - №7. - С.33  ( 01.04.2021 )

 Основна і спільна помилка багатьох компаній — формування цін у контрольованих операціях, «як до душі припаде». Адже є різниця між бізнес-інтересом та юридичними нюансами, і як би там не було, а бізнес-інтерес зазвичай бере гору.

Отже, Ви придбали або продали товар/послуги, а коли час наближається до подання звіту по контрольованих операціях, замовляємо у спеціальних аудиторських компаній документацію з ТЦУ з відповідним обґрунтуванням: мовляв, зробіть так, щоб «лягло» на правила ТЦУ, і звичайно ж, без жодних коригувань. І час то бідним консультантам доводиться вкладати у «канву ТЦУ» те, що ніяк не вкладається.

Робота через комісіонера

Податковий кодекс України визначає конкретні випадки, коли операції платника податків з нерезидентом підпадають під визначення контрольованих. І саме в контрольованих операціях слід застосовувати методи ТЦУ та дотримуватися принципу «витягнутої руки» при формуванні цін. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:

https://yur-gazeta.com/publications/practice/international-tax-law/tcu-pomilki-yakih-ne-probachayut-podatkivci.html