Шевцов Олег  

Що чекає YouTube-блогерів з введенням нового податку

//Юридична газета. - 2021. - №7. - С.32  ( 13.04.2021 )

Важливо розуміти, що податком можуть обкладатися тільки кошти, отримані від активності користувачів з США, але при цьому Google зазначає, що якщо не надати інформацію, податки можуть розраховуватися з усього доходу автора.

Щодо розміру податків, то фактично є 3 сценарії:

1. У разі, коли автор проживає поза територією США та подав необхідну інформацію, ставка, за якою стягуватиметесь податок на дохід, згенерований у США, складатиме до 30%.

2. У разі, коли автор не подав необхідну інформацію:

якщо аккаунт корпоративний, податок на доходи з джерел у вашій країні становитиме 30%;
якщо аккаунт індивідуальний, до доходів з джерел з усіх країн буде застосована податкова ставка 24%.
3) У разі, якщо автор подав необхідну інформацію, а між країнами укладено угоду про уникнення подвій ного оподаткування, ставка може становити 0%.

Якщо говорити про авторів з України, варто відзначити, що між її урядом та урядом США укладено «Конвенцію про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал». Враховуючи положення ст. 12 цієї Конвенції, у разі надання автором з України податкової інформації Google ставка може складати до 10%.

На сьогоднішній день аудиторія соціальних мереж у світі становить близько 4 млрд. Майже 2 млрд з цієї кількості — користувачі YouTube, тому недивно, що правила використання таких мереж підлягають все більшому регулюванню передових країн світ  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/shcho-chekae-youtube-blogeriv-z-vvedennyam-novogo-podatku.html