Кухарук Ольга
Продуктова «подушка безпеки»: які продукти можна і варто зберігати на «чорний день»
//Події тижня. - 2025. - №41. - С.3 ( 23.10.2025 )
Крупи
Це основа ситного запасу. Гречка, рис, пшоно, вівсянка, перловка, булгур - «золотий фонд» комори. Крупи, як складні вуглеводи, надовго забезпечують організм енергією. Зберігають їх до 2 років, легко готуються, добре насичують.
Важливо тримати їх у герметичних контейнерах, щоб уникнути вологи та комах. Раз на кілька місяців (два чи три, коли зручно) перевіряти, чи немає ознак псування. А ще краще – з’їдати один пакет, а на його місце класти свіжий.
Макаронні вироби
Універсальний продукт, який можна поєднувати з будь-якими соусами чи тушкованкою. Макарони довго зберігаються, адже виготовлені із висушеного тіста. Вони придатні до споживання від року до трьох залежно від умов. У запасах важливо мати декілька упаковок спагеті чи фарфале як альтернативу крупам, щоб харчування не було одноманітним.
Тримати макаронні вироби краще в сухому темному місці у щільній упаковці. Раз на пів року переглядайте залишки.
Консерви
Надійна їжа для будь-якої надзвичайної ситуації. Консерви готові до вживання без приготування, що особливо цінно під час відключень світла чи газу. Тушонка, рибні консерви, бобові у банках, готові овочеві страви – обирайте те, що подобається.
М’ясні, рибні чи овочеві банки можуть зберігатися від 2 до 5 років. Тут важливо стежити, щоб упаковка була цілою, без здуття. Раз на кілька місяців перевіряйте дати і стан банки. До речі, беріть для запасів невеликі баночки, щоб використати відразу і не зберігати відкриті завітрені консерви. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: https://kp.ua/ua/life/a717507-produktova-podushka-bezpeki-jaki-produkti-mozhna-i-varto-zberihati-na-chornij-den








