Крук М.  

Бережіть «мотор»!

//Україна молода. - 2016. - №19. - С.14  ( 19.01.2016 )

Найважливіше при інфаркті — час

Як правильно поводити себе при небезпечних симптомах? «Найперше — негайно викликати «швидку допомогу». Що раніше людина звернеться по допомогу, то вищі шанси на те, що інфаркту вдасться уникнути, — каже Ірина Дмитрівна. — До приїзду лікаря хворий має дотримуватися постільного режиму. Нітрогліцерин під язик потрібно класти через кожні 5 хвилин. Варто також випити аспірин, якщо до цього препарату у хворого немає протипоказань (скажімо, виразки шлунка). Стануть у нагоді знеболювальні засоби, які мають бути в кожній домашній аптечці (аналгін, спазган, баралгін)».

Найважливішим при інфаркті є час. Дорога кожна хвилина. Лікарі говорять про так зване терапевтичне вікно, яке триває 6–12 годин після появи болю. У цей період завдяки лікуванню, зокрема тромболітичними препаратами, можна практично повністю відновити уражену ділянку серцевого м’яза.

Залежно від того, наскільки був серйозним пережитий інфаркт, від подальшого рубцювання серця, і від швидкості, з якою хворому надали медичну допомогу, серцевий напад може призвести до таких небезпечних ускладнень, як серцева недостатність (коли серце не може належним чином перекачувати кров), аритмія (аномальний ритм серцевих скорочень), зупинка серця, кардіогенний шок (серце пошкоджене настільки, що людина перебуває в шоковому стані), смерть.

Холестерин і тиск — на контролі!

Як запобігти цьому загрозливому захворюванню? Лікарі одностайні: варто насамперед усунути фактори ризику, які сприяють розвиткові інфаркту. Слід вести активніший спосіб життя, займатися спортом (у розумних, допустимих для кожного межах), контролювати вагу тіла, відмовитися від шкідливих звичок. Якщо маєте підвищений артеріальний тиск — порадьтеся з лікарем, як його стабілізувати. Як медикаментозну профілактику Ірина Славенська радить аспірин — цей препарат здатен запобігати утворенню тромбів. Аспірин недовго циркулює у крові, але його ефект тривалий, бо приводить до незворотних змін у тромбоцитах. Тому зазвичай достатньо вживати його один раз на добу. Але дозу ліків неодмінно має підібрати лікар.      Полный текст смотри в отделе периодики по адресу пр. К. Маркса, 18 и на сайте газеты: http://www.umoloda.kiev.ua/number/2759/218/96369/