Петрик Михайло  

Як пригальмувати старість

//Сільські вісті. - 2024. - №5. - С.4  ( 15.02.2024 )

ЗАПОБІГТИ активним процесам старіння можна завдяки спеціальним речовинам, що містяться в низці продуктів. Наукові дослідження свідчать: вони зменшують рівень запалення в організмі, справляють антиоксидантну дію та є профілактикою виникнення онкологічних захворювань.

Рекомендую топ-10 таких речовин. Перша — беталаїн, на який багаті червоні буряки. Корисні катахін і апікатехін, що містяться в зеленому чаї, яблуках. Запаси куркуміну в організмі можна поповнити, додаючи до страв та в напої куркуму або ж споживаючи біологічно активні речовини, що містять екстракт куркуміну.

Вкрай важлива речовина — олеїнова кислота, або омега-9. До 80 відсотків її є в оливковій олії холодного віджиму. Це антиоксидант, що сприяє зменшенню ліпопротеїнів низької щільності («шкідливого» холестерину) та збільшує кількість рецепторів до ліпопротеїнів високої щільності. Помідори — джерело лікопіну, що сприяє омолодженню.

Потрібно вживати омега-3 жирні кислоти, що містяться не лише в екзотичних рибах холодних морів, а й у доступних бюджету оселедцях і скумбрії. А також в олії льону та волоських горіхах, багатих на альфа-ліноленову кислоту.

Зменшує кількість клітин, котрі старіють, і кверцетин. Його кількість в організмі можна поповнювати, споживаючи цибулю. Ресвератрол не дає нашим хромосомам руйнуватися під дією зовнішніх чинників, захищає судини. На нього багаті різнокольорові ягоди, червоний виноград та червоне вино.

Дев’ята серед рекомендованих речовина — сульфорафан, який є в овочах родини капустяні: броколі, капуста, цвітна капуста, кольрабі, крес-салат. Вони збільшують виробництво ензимів, що виводять з організму токсини. Слід не оминати й часник, котрий містить аліцин сульфід, що запобігає перетворенню здорових клітин на ракові.

На нашому столі якомога частіше має бути ідеальна страва, що поєднує майже всі з перелічених продуктів: наш український борщ. У ньому є буряки, цибуля, помідори, капуста. До борщу потрібно додавати куркуму та чорний перець, який поліпшує засвоєння куркуміну. А наприкінці приготування — кілька ложок оливкової олії, їсти борщ бажано з часником. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики ДОУНБ за адресою пр. Д. Яворницького 18, а також  в інтернеті:   http://www.silskivisti.kiev.ua/20049/PostZdorovja.php?n=53655