Кирей Роман  

Маніпулятори розвішують тенета

//Урядовий кур'єр. - 2023. - №147. - 22 липня. - С.7  ( 01.08.2023 )

Чимало злочинних практик, які набувають масового характеру, поєднує одне поняття: фішинг. Термін походить від англійського phishing — видобування, а ще його пов’язують з поняттям «риболовля». На жаль, цього разу в ролі риби — ми з вами, точніше, наші гроші. А рибалки — злочинці. Вони закидають вудки, а можемо зреагувати на наживку або ні, — залежить від того, наскільки ми озброєні знаннями, чи можемо побачити та обійти розставлені пастки.

Спокушають фінансовою допомогою
Парадоксально, але пообіцяти гроші — одна з популярних нині схем, щоб ошукати жертву. Часто зловмисники розробляють сайт, зовні схожий на сайт серйозної організації на кшталт банківської установи, благодійного фонду, торговельного майданчика чи навіть міжнародного представництва. Там розміщують інформацію на актуальну тему.

Наприклад, що може бути поганого в повідомленні: «Усі українці можуть отримати виплати»? Один з каналів поширення такої інформації — популярні месенджери та соцмережі.  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: 

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/manipulyatori-rozvishuyut-teneta/