Кирей Роман  

Коли кривдник живе поруч

//Урядовий кур'єр. - 2022. - №39. - С.5  ( 24.02.2022 )

Як довести, що було знущання
Чоловік прожив із дружиною майже тридцять років. Дізнавшись, що вона ще в молоді роки зрадила, вирішив розлучитися. Але спільно нажитого за цей час майна виявилося чимало. Найтяжче було розподіляти будинок. Чоловік, щоб тиснути на жертву (змусити її прийняти вигідне для нього рішення), міг на цілий день увімкнути в будинку інфразвук (писк) в аудіосистемі.

— Як жертва може довести такі дії?

— Якщо отримуємо сигнал про домашнє насильство, приїжджаємо, отримуємо від учасників конфлікту письмові заяви, пояснення, — розповідає Микола Скляр. —  Якщо ж бачимо ознаки насильства, складаємо адміністративний протокол, який далі надходить у суд. Ми документуємо подію, яка має такі ознаки. Іноді відео з наших нагрудних камер фігурує як доказ у суді. Рішення про наявність чи відсутність домашнього насильства ухвалює суддя. Та закон дає нам право кожну особу, на яку складено адмінпротокол, ставити на профілактичний облік. Це дає змогу періодично приїжджати додому до такої особи, перевіряти, як вона живе. Якщо ж суд виправдовує особу, знімаємо її з обліку, якщо ж провину доведено, порушник сплачує за перший такий випадок 170 гривень штрафу та рік перебуває на обліку. Якщо він ще протягом цього часу тричі вчиняє насильство, є підстава порушити кримінальну справу.

— Чи звертаються до вас щодо насильства з боку жінок чоловіки?

— Таких випадків торік було 26. Чоловік в одній із ситуацій записав на диктофон, як дружина починала сварку, що перейшла в конфлікт. Коли дружина зрозуміла, що не може досягнути мети в конфлікті, вона викликала поліцію, мовляв, мене чоловік ображає, погрожує й принижує. Чоловік дає нам диктофонний запис — послухайте. У схожій ситуації жінка змушена була заплатити штраф 850 гривень за хибний виклик поліції, коли чоловік показав відео, де у дріб’язковому конфлікті він не поступився власною позицією, а жінка, попиваючи чай, зателефонувала на 102, розповідаючи, як чоловік її б’є. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: 

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/koli-krivdnik-zhive-poruch/