Гаценко Андрей  

5 способов пережити кінець світла

//КП в Украине. - 2021. - №1-2. - С.12  ( 13.01.2022 )

П'ять варіантів систем для забезпечення часткової або повної автономності вашого будинку.
1. Потужний Powerbank
Якщо вам не критично, що в будинку кілька годин не буде електрики, але працювати вам потрібно, то заживити ноутбук можна від сучасного акумулятора, або, як їх ще називають, Powerbank. Щоправда, для цього підійдуть не всі моделі – потрібно купувати ті, що підтримують потужність від 65 Вт.
Коштує такий пристрій від 40 доларів під час розпродажу на Aliexpress за версію з об'ємом батареї 30 тис. мА*год, цей Powerbank поставляється в комплекті з кабелем Type-C. Такий роз'єм живлення має більшість сучасних ноутбуків.
2. Автоакумулятор та інвертор
Якщо у вас є автомобіль, то раз на кілька років ви купуєте новий акумулятор. Старий можна не продавати на переробку, а використовувати для екстрених випадків.
Щоб отримати з 12 В постійного струму 220 В змінного, вам знадобиться спеціальний інвертор. Коштує такий пристрій від 450 грн. Щоправда, великої потужності з автоакумулятора зняти не вдасться. Зазвичай рекомендують використовувати інвертори 150-200 Вт. Цього швидше за все вистачить, щоб подивитись телевізор. Але холодильник такий пристрій не потягне.
Щоб потім, коли з'явиться електрика, знову зарядити акумулятор, знадобиться ще й спеціальний зарядний пристрій – ціна від 300 грн.
3. Генератор
Якщо ви хочете, щоб електрика була у всьому будинку і всі прилади нормально працювали, доведеться придбати генератор. Щоправда, підійде він лише тим, хто постійно мешкає в будинку і не покидає його. Адже запускати його у свою відсутність - це марнотратство з погляду економії палива, а в моделях без автозапуску за вашої відсутності може зупинитися газовий котел.
Недорогі моделі бензогенераторів потужністю близько 2 кВт*год. можна придбати за ціною від 6 тис. грн. Модель на 3 кВт*год коштуватиме ближче до 8-9 тис. грн, а потужніші п'ятикіловатні моделі продаються за ціною від 15 тис. грн. Інверторні моделі, які забезпечують так звану чисту синусоїду, коштують у півтора-два рази дорожче.

 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  

https://kp.ua/ua/economics/a640020-kinets-svitu-vidkladajetsja-pjat-sposobiv-perezhiti-vijalovi-vidkljuchennja-ta-remont-merezhi