Усик Світлана  

Як вести себе під час грози на вулиці

//Безпека життєдіяльності. - 2021. - №7. - С.26-27  ( 01.07.2021 )

Біля моря, річки або озера Нерідко бувають випадки, коли гроза застає людей під час купання, катання на човні чи риболовлі, одним словом, біля води. А це одне з найбільш небезпечних місць під час грози. Удар блискавки в воду вражає все в радіусі 100 метрів. Тому якщо ви опинилися в човні, то негайно гребіть до берега і не забувайте, що ви найвищий об'єкт над водою, так що краще пригнутися якнайнижче. Якщо купаєтеся, терміново повертайтеся на берег.
Але, діставшись до берега, не поспішайте розслаблятися! «Небесна електрика» часто б'є в об'єкти рельєфу, які підносяться над поверхнею води. Ось чому слід відійти від води якнайдалі і спуститися з піднесеного місця в низину. Якщо погода не викликає довіри, ніколи не розбивайте намет на відкритому березі водойми, щоб не стати мішенню блискавки. І пам'ятайте, що мокрий одяг і тіло підвищують небезпеку ураження блискавкою.
У полі або на лузі
Якщо гроза вас застала на відкритій місцевості, необхідно відключити всі електроприлади, які знаходяться у вас під рукою. Ніколи не намагайтеся сховатися під одиноким деревом. Навпаки, ідіть від нього як мінімум на 40 метрів.
Не перебувайте на будь-яких підвищеннях, знайдіть який-небудь яр або сховайтеся серед низького чагарнику. Враховуйте, що піщаний і кам'янистий ґрунт безпечніше глинистого (останній містить багато металів). Сядьте навпочіпки і обхопіть ноги руками, але ні в якому разі не лягайте на землю (це збільшить площу зіткнення і небезпеку ураження струмом при попаданні блискавки в недалеко розташований об'єкт).
Під час грози в полі не можна метушитися, бігати, панікувати, робити різких рухів, а також пересуватися щільною групою. Знайшовши укриття, постарайтеся взагалі не ворушитися.   З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18