Зинченко Т.  

Літня казка в мороз зігріє: Готуємо солодкі припаси на зиму

//Молодь України. - 2015.- №106. - С.11  ( 12.08.2015 )

І довгі зимові вечори у їхніх родинах будуть сповнені ароматами духмяних літніх трав у смачних цілющих чаях, розмаїттям літніх барв і безмежжям смаків у креманках із джемами, варенням і повидлом, смачним яскравим калейдоскопом із пастили, конфітюрів і мармеладів домашнього приготування. Майже казково, чи не так? Отож давайте готувати літню казку для зими й собі!
Чай з ароматом любові
Щоб у холодну пору року вдихнути аромат літа, Людмила радить збирати чай власноруч, так він ще й пахнутиме любов’ю. «Якщо хтось починає збирати чай саме цієї пори, я раджу зараз зібрати листя малини, ожини (але вибирайте молодші листочки, без цяток), траву материнки (чай — смакота!), також можна збирати ягоди бузини, сушити шкірку яблука — вони містять вітамін С і додадуть смаку й аромату. Звісно ж, м’яту, мелісу — для заспокоєння нервів. Також варто зібрати деревій, цмин пісковий, полин — для корисних гірких чаїв при розладах шлунка. Ще доцвітають нагідки, тож не проґавте — це ліки на всі випадки. Десь о цій порі має цвісти ехінацея пурпурова. Якщо є поблизу, то назбирайте лофанту анісового — теж цінна рослинка. Ну і квіти чорнобривців, вони довершать літній ансамбль трав ідеально».
Цукеркові фантазії
Сливову пастилу, яка буквально зачарувала мене, Людмила готує так: «1 кг слив відібрати від кісточок, покласти в баняк і проварити близько години, помішуючи, щоб не пригоріло. Далі я подрібнюю їх блендером, щоб шкірочки перемололися і стали дрібнішими. У принципі, можна цього і не робити, але тоді пастила буде менш однорідна. Додати цукор (100-200 г), а можна і зовсім без цукру, кому потрібно дієтичний продукт. Можна додати улюблені спеції (ваніль, корицю, кардамон тощо), ще раз прокип’ятити, охолодити і вилити на металеве деко, застелене пергаментним папером, який можна змастити олією. А можна і не змащувати, у мене знімалося і без змащування. Важливо, щоб шар був не більш як 1 см, але і не надто тонко, бо потім порветься. Сушити в духовці при відкритих дверцятах або ж на горищі (балконі). На горищі сохне приблизно тиждень, залежно від погоди, а в духовці 4-6 годин. Готову пастилу зняти з пергаменту, порізати шматочками і обваляти в цукровій пудрі, розмішаній iз крохмалем (приблизно 5 до 1), або смужечками і скрутити в рулетики. Зберігати у скляній тарі щільно закритим».
«Абрикосова пастила,— каже Людмила, — готується точно так само. Але наприкінці додаються подрібнені горіхи». Отож щасливим власникам абрикосових дерев можна запастися і такою смакотою.
Чи куштували абрикосові цукати? Та це ж фантастичний десерт

Полный текст смотри в отделе периодики Областной библиотеки по адресу: Днепропетровск, пр. К. Маркса, 18 и на сайте газеты: http://www.umoloda.kiev.ua/number/2692/237/94394/