Хорощак Катерина  

Які послуги при травмах можна отримати в лікарні безкоштовно? (пояснення НСЗУ)

//Юридичний вісник України. - 2021.- №3-4. - С.23  ( 04.02.2021 )

1. На екстрену медичну допомогу.

Вона є безоплатною для пацієнта. Зокрема, на місці події: на вулиці, вдома, в громадських місцях, на виробництві, в різноманітних установах. Щоб отримати таку допомогу пацієнту не потрібна декларація з лікарем чи направлення від нього.

2. На амбулаторну допомогу.

Якщо госпіталізація не потрібна, пацієнт отримує медичну допомогу в межах пакету «Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога». Звертатися до сімейного лікаря за направленням до травматолога на етапі отримання першої невідкладної допомоги не потрібно. Амбулаторний пакет медичних послуг покриває проведення діагностики захворювань, а також лікування травм та наступну реабілітацію, які не потребують госпіталізації пацієнта в лікарню для цілодобового нагляду. Це та допомога, яку пацієнт отримує від лікарів вузької спеціалізації. Таких, як, наприклад, хірург чи ортопед-травматолог та інші. Це також виконання ними лікувальних процедур або малих хірургічних втручань, проведення досліджень та обстежень пацієнта в амбулаторних умовах, а також лікування в умовах денного стаціонару.

3. На стаціонарну медичну допомогу.

Якщо пацієнта з травмою госпіталізували, то в безоплатний пакет із надання медичної допомоги в стаціонарі медзакладу включено:

— інструментальні та лабораторні обстеження; З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: https://lexinform.com.ua/v-ukraini/yaki-poslugy-pry-travmah-mozhna-otrymaty-v-likarni-bezkoshtovno-poyasnennya-nszu/