Вадимова Валентина  

Атракціони смерті

// Технополис. - 2019. -№ 7. - С.9-11  ( 01.03.2020 )

Поради батькам
Юристи стверджують, що не в кожній ситуації можна добитися компенсації від власника розважального закладу. У випадку, якщо причиною травми була технічна несправність конструкції, то є шанс відшкодування як моральної, так і матеріальної шкоди. Якщо ж дитина сама бігла, впала і щось собі зламала — відповідальність за такі дії несуть батьки.
Припустимо, причиною травми дійсно стала несправність конструкції, тоді з юридичного боку батьки мають довести протиправну дію, чи, навпаки, бездіяльність розважального закладу та причинно-наслідковий зв'язок між протиправними діями та заподіяною шкодою. Для цього знадобиться відповідний пакет документів.
Перше, що необхідно зробити,
 викликати «швидку», яка зафіксує факт отримання травми. Друге
 скласти акт, в якому зазначити причини, за яких сталася подія та закріпити його підписами двох свідків. Третє — взяти контакти людей, які стали свідками нещас-ного випадку. Четверте — бажано зафіксувати все на відео. П'яте
 зібравши всі документи, звернутися до власника розважального закладу, де сталася травма з проханням компенсувати витрати на лікування. Якщо ж власник відмовляється це зробити добровільно, тоді варто звертатися до суду.
Також батькам варто перед тим моментом, коли купувати квитки на той, чи інший атракціон, уважно прочитати правила безпечної поведінки та розповісти про них своїм дітям.
Так, наприклад, перед стрибками на батуті необхідно добре розім'ятися. Не можна тримати в руках, кишенях або на тілі сторонні предмети (телефони, годинники, ключі, окуляри, ланцюжки, будь-які інші прикраси). Стрибати на батуті дозволяється тільки в шкарпетках, босоніж або в спеціальному гімнастичному взутті. Одночасно на одній секції батута може перебувати тільки одна особа. Кілька людей, що знаходяться на одній секції батута, можуть травмувати один одного.
І найважливіше: діти віком до 14 років обов'язково мають перебувати під наглядом батьків.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18.