Камбуров Олексанндр  

Як повернути передоплату за туристичну подорож?

//Юридичний вісник України. - 2020. - №22-23. - С.23  ( 18.06.2020 )

 1. Надіслати, з повідомленням про вручення, на ім’я суб’єкта господарювання (турагента/туроператора тощо), Заяву «Про розірвання Договору та повернення грошових коштів», в якій викласти суть питання та дочекатись відповіді (не більше 30 днів, з моменту звернення).

Відповідь обов’язково повинна бути письмовою, наполягайте на цьому також в телефонних розмовах із суб’єктом господарювання.

2. У разі незадоволення Ваших вимог або відсутності відповіді – написати скаргу в Держпродспоживслужби (01001, м. Київ, вул. Б.Грінченка, 1) або її територіальний орган (адреси та телефони територіальних органів Держпродспоживслужби можна знайти на сайті www.consumer.gov.ua).

Споживачі під час укладення, зміни, виконання та припинення договорів щодо отримання (придбання, замовлення тощо) продукції, а також при використанні продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб також мають право на (ст. 4, ЗУ «Про захист прав споживачів»):

1) захист своїх прав державою;

2) належну якість продукції та обслуговування;

3) безпеку продукції.

Згідно зі ст. 5 Закону України «Про звернення громадян», звернення може бути усним чи письмовим.

Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті:    https://blog.liga.net/user/akamburov/article/36423