Кречетова Діана  

Щоб вас зрозуміли

// Україна молода. - 2022. -№ 11. - С. 10-11  ( 01.06.2022 )

Що таке мотиваційний лист і кому він потрібен?
Мотиваційний лист при вступі цього року потрібен:

— абітурієнтам, які вступають на бакалаврат на спеціальність, де передбачений творчий конкурс (+заява);
— абітурієнтам, які вступають на інші спеціальності на бюджет, включно з кон’юнктурними:
— «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»);
— «Соціальні та поведінкові науки»;
— «Журналістика»;
— «Право»;
— «Сфера обслуговування»;
— «Міжнародні відносини» (+заява і результати НМТ);
— абітурієнтам, які вступають на контракт, крім кон’юнктурних спеціальностей, треба буде подати лише мотиваційний лист та заяву;
— вступникам на магістратуру, які планують навчатися на бюджеті на кон’юнктурній спеціальності (+заява і тест із навчальних компетенцій);
— вступникам на контракт необхідно буде подавати лише заяву та мотиваційний лист;
— вступникам на спеціальності «Право» і «Міжнародне право» (+ скласти фаховий трипредметний тест).
Перед тим як починати писати мотиваційний лист, необхідно зрозуміти, в чому його цінність і чому треба підходити до цього завдання відповідально.
Мотиваційний лист — це документ, адресований обраному університету, в якому абітурієнт пояснює, чому він вважає себе найкращим кандидатом з-поміж інших.
Як мотиваційний лист впливає на вступ до вишу?
Такий лист має подвійну цінність: він може слугувати важливим аргументом при вступі. За однакових балів вступників з НМТ університети надаватимуть перевагу найбільш умотивованим абітурієнтам.

Крім того, пишучи мотиваційний лист, абітурієнт має додаткову можливість обміркувати та аргументувати своє рішення, утвердитись у своєму переконанні вступити на відповідну освітню програму або ж навпаки — змінити свою думку.

Як повідомили «УП. Життя» у Міністерстві освіти і науки, кожен вищий навчальний заклад освіти прописує вимоги до мотиваційних листів у правилах прийому. Розглядати та оцінювати мотиваційні листи «без присвоєння їм конкурсних балів» будуть приймальні комісії.

Наголошуємо: конкретні вимоги і побажання щодо написання мотиваційного листа кожен вищий навчальний заклад визначає самостійно. Актуальна інформація щодо того, коли, куди і як надсилати документ, має з’явитися на сайтах університетів не пізніше 1 червня, наголошує Лідія Насонова.

Важливо! На кожну спеціальність, куди абітурієнт подає документи на вступ, необхідно писати окремий мотиваційний лист.

«Мотиваційні листи давно мають дуже важливу роль у практиці вступу до західних університетів. Це важлива частина вступної заявки для будь-якого абітурієнта», — наголошує співзасновник освітньої програми Prometheus Іван Примаченко.

Чому це логічно? Коли університети обирають майбутніх студентів, представники приймальної комісії хочуть побачити не лише знання, які можна виміряти стандартизованими тестами з математики, історії чи мови.

Подекуди для вишів важливіше побачити, як абітурієнт мислить, які досягнення має за межами підготовки до ЗНО, чи володіє лідерськими якостями, чи відповідає стандартам внутрішньої культури університету, розповідає Примаченко.

«І саме ці речі можна побачити у відкритих листах. Мотиваційний лист дає університету набагато більше інформації, це потужний інструмент для розуміння того, чи підходить абітурієнт на програму університету; оцінити його hard і soft skills», — підкреслив випускник Стенфорду
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  

https://umoloda.kyiv.ua/number/3805/188/166602/