Ковалів Інна  

" Магістратурі потрібне ЗНО"

//Урядовий кур'єр. - 2018. - №8. - С.4  ( 13.01.2018 )

 Щоб допомогти юним фахівцям з’ясувати всі тонкощі другого вступу, звернулася до провідних вишів України.
Чи справді цінується іноземна?
Якщо закінчуєте бакалаврат і бажаєте навчатися в магістратурі, потрібно пройти конкурсний добір. Його у вишах здійснюють за підсумками вступних випробувань. Якими  вони будуть у 2018 році? Цьогоріч специфіка полягає в тому, що етапи вступу трохи різнитимуться залежно від спеціальності.
На більшість напрямів підготовки потрібно в липні у паперовій формі подати заяви й документи до прий¬мальних комісій обраних вишів. Якщо ж завершуєте навчання за ступенем бакалавра з однієї спеціальності й прагнете розширити професійні можливості і вступити на магістратуру за іншою, спершу доведеться скласти додаткове вступне випробування — раніше, ніж решту іспитів. Скажімо, якщо закінчуєте бакалаврат із журналістики і хочете вступити в магістратуру з політології чи соціології. Зазвичай додаткове вступне випробування оцінюють за двобальною школою на кшталт заліку «склав/не склав». Якщо не склали, втрачаєте право брати участь у конкурсному доборі на цю освітню програму. Зазвичай перевірка знань має форму тесту — на його виконання відводять щонайбільше 90 хвилин.
Далі на цих вступників (а також на тих, хто вступатиме в магістратуру за  своєю спеціальністю) чекають два іспити: з іноземної мови та  фаху. Як вони відбуватимуться у найрейтинговіших вишах?
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/magistraturi-potribne-zno/p/