Моїсеєва Тетяна  

Як розпізнати неповносправний виш

//Урядовий кур'єр. - 2017. - №119. - С.5  ( 30.06.2017 )

За кілька днів частина вчорашніх школярів, видихнувши після ЗНО і ДПА, почнуть новий марафон: вступ до вишів. Хтось уже визначився, чим хоче займатися далі, інші й гадки не мають, чого б хотіли в житті, й укотре переглядають перелік спеціальностей у вищих навчальних закладах. Куди йти? Наскільки вірити обіцянкам, що їх озвучують у вишах? Як не переплутати бажане з дійсним?

Чи варто довіряти рейтингам

«Не раджу зважати на рейтинги «Топ-200» чи «Компас», хоч, гадаю, останній уже й не роблять», — розповів «УК» освітній експерт Єгор Стадний. За його словами, рейтинг «Топ-200 університетів» має вади з індикаторами, на основі яких він складений, та з джерелами інформації. «Зокрема, не впевнений, що кількість професорів, доцентів, докторів і кандидатів наук — це атрибут якості університету». «Компас», який укладали на основі опитування роботодавців, враховував думку найбільших компаній, переважно сконцентрованих у столиці, що, відповідно, не охоплювало більшу частину українського ринку праці.

Водночас, наприклад, для тих, кому цікава сфера IT, існує галузевий рейтинг, укладений не лише на основі опитування роботодавців, але й випускників університетів. Знайти його можна на сайті спільноти програмістів www.dou.ua. «Опитування не завжди репрезентативне для всіх університетів, але певну думку скласти можна», — пояснює аналітик. Завдяки тому, що цим ресурсом послуговуються як роботодавці, так і випускники й студенти, є змога ознайомитися з реальними потребами IT-індустрії в Україні. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/yak-rozpiznati-nepovnospravnij-vish/