Галущенко Герман  

Споживачів просять сплачувати за комуналку: бодай якщо є змога

//Голос України. - 2022. - №110. - С.6  ( 25.05.2022 )

Справді. Відколи почалася війна, українці можуть не оплачувати комірне, якщо не мають фінансової можливості. При цьому послуги не відключатимуть, а на борг не нараховуватимуть штрафів і пені. Проблема лише в тому, що борг нікуди не зникне, він накопичуватиметься, і після війни його рано чи пізно доведеться сплатити.

Отож за послуги ЖКГ все одно треба платити. Борги можуть списати лише тим співгромадянам, чиє житло було зруйновано внаслідок бойових дій, але після того, як запрацює реєстр знищеного та пошкодженого житла.

До нього вноситимуть інформацію про нерухомість, що або зруйнована вщент, або пошкоджена так, що непридатна для проживання. Доки реєстр не працює, людям, які втратили житло, продовжують нараховувати плату за комуналку. Причому не за показами лічильників, а за нормативами споживання.

Аналогічно нараховують плату за комірне біженцям, які були змушені покинути свої домівки і нині там не проживають.

У Мінсоцполітики пообіцяли, що після війни всі платежі перерахують відповідно до показань лічильників у будинках, що збереглися. А з деяких категорій споживачів спишуть нараховані суми, починаючи з 24 лютого 2022 року.

Йдеться про тих, хто втратив житло, або воно тимчасово непридатне для життя. Так, у Харкові, наприклад, людей уже звільнили від сплати комуналки, і навіть тих, у кого будинок чи квартира вціліли. Люди звільнені від сплати тих комунальних послуг, які надає місто. Це опалення, гаряча та холодна вода, утримання прибудинкової території, вивіз сміття тощо. Доводиться поки що платити лише за газ і електрику, адже їх постачає не місто, а приватні компанії.

Незабаром борги будуть списані й у всіх, хто втратив свою домівку. Українці вже можуть подавати заявки на отримання компенсації за зруйноване житло З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  

http://www.golos.com.ua/article/360388