Шпак Віктор  

Централізоване опалення: перерахунок буде і за січень

//Урядовий кур'єр. - 2020. - №20. - С.6  ( 01.02.2020 )

Жителі українських міст нині найжвавіше обговорюють тему зміни тарифів на послуги централізованого опалення, що взимку найбільш затратна стаття сімейних видатків на житлово-комунальні послуги. На жаль, часто звучать кардинально різні оцінки, бо пересічним громадянам непросто зорієнЗдавалося б, це погано, однак фахівці переконані, що саме завдяки такому формулюванню відпадає потреба в чіткому встановленні межі коливань ціни на природний газ, яка є підставою для коригування тарифів. Одна річ, коли відбулося зменшення вартості блакитного палива із 8361,85 до 6082,54 грн за тис. куб м, або на 27,3%, як у грудні 2019 року, і зовсім інша, коли через суто символічну зміну ціни буде більше клопоту з перерахунками, ніж користі споживачам теплової енергії.

У наших реаліях краще підкріплена ринковими механізмами добра воля, ніж популістська псевдо­обов’язковість, як трапилося це з ухваленою урядом Гройсмана постановою Кабміну від 26 червня 2019 року №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг». Згідно з цим документом, у Києві та містах обласного значення тариф на тепло для населення в опалювальному сезоні 2019/2020 років не мав перевищувати граничного показника 1400 гривень за 1 Гкал за наявності приладів обліку та 35,21 грн за 1 кв. метр без лічильника. При цьому жодним словом не згадували, хто відшкодовуватиме збитки обсягом щонайменше 7 мільярдів гривень від упровадження цих завідомо збиткових цін на послуги теплопостачання.
  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/centralizovane-opalennya-pererahunok-bude-i-za-sic/