Бреус Сергій  

Сучасні особливості оподаткування пенсій

//Юридична газета. - 2016. - №49-50. - С.39  ( 13.12.2016 )

 Суми пенсій, що перевищують 12080 грн станом на 01.12.2016 р. (10 прожиткових мінімумів), обкладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5% в сумі перевищення. Однак зазначена норма закону не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється закон про соцзахист ветеранів війни. Для них пільга зберігається. Крім того, пенсії з іноземних джерел, якщо вони, згідно з міжнародними договорами, не підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати, обкладаються ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5% (у повній сумі), відповідно до п. 164.2.19 та п. 167.4 Податкового кодексу України.

Оподаткування пенсій працевлаштованих пенсіонерів

Порядок виплат працевлаштованим пенсіонерам не скасований. Обмеження виплат пенсій на 15% для працевлаштованих пенсіонерів буде діяти до 01.01.2017 р. Обмеження застосовується до виплат працевлаштованих пенсіонерів, які перевищують 1812 грн станом на 01.12.2016 р. (150% прожиткового мінімуму).

Тобто працевлаштованим пенсіонерам, пенсійні виплати яких становлять більше ніж 1812 грн будуть виплачувати 85% від призначеної суми пенсії (абз. 4 ч. 1 ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

З 01.01.2017 р. пенсії будуть виплачуватися без урахування одержуваної заробітної плати (доходу) або пенсійних виплат з накопичувальної системи пенсійного страхування чи пенсійних виплат із системи недержавного пенсійного забезпечення, крім випадків, передбачених законом.

Чиї пенсії не оподатковуються

Пенсія виплачується у повному обсязі інвалідам І та ІІ груп, інвалідам війни ІІІ групи, ветеранам військової служби та учасникам бойових дій, згідно із с.54 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Відповідно до цієї норми, тимчасово (у період з 01.01.2016 р. по 31.12.2016 р.) особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), які працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії / щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються. Після звільнення з роботи виплата пенсії, згідно із зазначеним Законом, поновлюється. З 01.01.2017 р. пенсії, що призначаються відповідно до цього Закону, виплачуються без урахування одержуваного заробітку (прибутку).

Пенсіонерам, які мають прибуток від заняття підприємницькою діяльністю, надбавки до пенсії, передбачені непрацездатним членам сім’ї, не нараховуються.

 У разі виникнення питань та з метою отримання більш детальної інформації щодо оподаткування пенсій можна звертатися до найближчого місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: http://yur-gazeta.com/publications/practice/podatkova-praktika/suchasni-osoblivosti-opodatkuvannya-pensiy.html